Història
Us convidem a fer un recorregut temporal per les dates més rellevants de la història de l’entitat.
1974
Es funda la Societat d’Estudis Financers, Econòmics i Socials (SEFES) al Baix Llobregat per donar resposta empresarial als primers moviments sindicals.
1985
Es fusionen PIMEC i l’AEI.
1992
7.000 empresaris es concentren a la Plaça Sant Jaume sota el lema ‘Diguem prou’ per protestar contra la introducció de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE).
1997
Es fusionen les patronals PIMEC i SEFES per configurar una patronal catalana forta de representació i defensa de les pimes.
2002
PIMEC assoleix una fita històrica: el Govern espanyol suprimeix l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per a pimes i persones autònomes.
2007
PIMEC crea la Fundació PIMEC i el programa emppersona per donar suport als empresaris i empresàries que s’han quedat sense activitat a causa de la crisi econòmica i busquen una segona oportunitat.
2009
Autònoms i pimes es concentren davant del Congrés dels Diputats per exigir mesures contra la crisi econòmica sota el lema ‘Sense pimes no hi ha futur’.
2010
Es modifica la Llei de la Morositat i es redueixen els terminis de pagament a 60 dies en el sector privat i a 30 dies en el sector públic. PIMEC impulsa la creació de la Plataforma Multisectorial contra la Morosidad (PMcM).
Morositat. Canvi de la Llei 15/2004. El Congrés vota a favor de suprimir el pacte de les parts.
2011
El Tribunal Suprem sentencia que PIMEC ha de negociar l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) i ha de formar part del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC).
2014
Més de 1.400 persones empresàries i autònomes es reuneixen al Palau de Congressos de Barcelona en un acte reivindicatiu sota el lema ‘Diguem prou’ per denunciar la manca de sensibilitat dels governs envers les empreses de més petita dimensió.
2018
PIMEC impulsa la Plataforma Pymes, la nova organització empresarial intersectorial amb més de 2 milions d’empreses representades.
2019
PIMEC i Foment del Treball acorden la paritat en la representació empresarial a Catalunya i per primera vegada es representen de manera justa i adequada els interessos de les pimes i professionals autònoms de Catalunya.
2020
PIMEC, al costat de les pimes afectades per les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19.
Antoni Cañete, aleshores secretari general de PIMEC, és escollit un dels 20 membres de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats.
Constitució del Consell del Diàleg Social format pel Govern, els sindicats i les organitzacions empresarials més representatives, que vetlla pel desenvolupament i la concertació social.
2021
Inici del nou mandat encapçalat per Antoni Cañete.
Neix la Confederación Nacional de Pymes (Conpymes), impulsada per PIMEC i altres organitzacions territorials i sectorials de l’Estat, amb l’objectiu que les pimes estiguin representades amb veu pròpia al Diàleg Social espanyol.
2022
Antoni Cañete és nomenat vicepresident de les pimes europees (SME United).
2023
La Comissió Europea anuncia l’SME Relief Package, un paquet de mesures per a pimes impulsat per PIMEC, que preveu la reducció dels terminis de pagament a 30 dies en el sector privat.
PIMEC reforça la seva presència i activitat a Madrid amb la incorporació de Ferran Bel com a representant permanent.
2024
PIMEC entra a formar part del Diàleg Social espanyol. Aconsegueix una cadira a la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius.