Història
Us convidem a fer un recorregut temporal per les dates més rellevants de la història de l’entitat.
1974
Es funda la Societat d’Estudis Financers, Econòmics i Socials (SEFES) al Baix Llobregat per donar resposta empresarial als primers moviments sindicals.
1992
7.000 empresaris es concentren a la Plaça Sant Jaume sota el lema ‘Diguem prou’ per protestar contra la introducció de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE).

1994
Es fusionen PIMEC i l’AEI.
1997
Es fusionen les patronals PIMEC i SEFES per configurar una patronal catalana forta de representació i defensa de les pimes.
2002
PIMEC assoleix una fita històrica: el Govern espanyol suprimeix l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per a pimes i persones autònomes.
2007
PIMEC crea la Fundació PIMEC i el programa emppersona per donar suport als empresaris i empresàries que s’han quedat sense activitat a causa de la crisi econòmica i busquen una segona oportunitat.
Marc normatiu propi per a les persones autònomes.
2009
Autònoms i pimes es concentren davant del Congrés dels Diputats per exigir mesures contra la crisi econòmica sota el lema ‘Sense pimes no hi ha futur’.


2010
Es modifica la Llei de la Morositat i es redueixen els terminis de pagament a 60 dies en el sector privat i a 30 dies en el sector públic. PIMEC impulsa la creació de la Plataforma Multisectorial contra la Morosidad (PMcM).
Morositat. Canvi de la Llei 15/2004. El Congrés vota a favor de suprimir el pacte de les parts.
2011
El Tribunal Suprem sentencia que PIMEC ha de negociar l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) i ha de formar part del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC).

2014
Més de 1.400 persones empresàries i autònomes es reuneixen al Palau de Congressos de Barcelona en un acte reivindicatiu sota el lema ‘Diguem prou’ per denunciar la manca de sensibilitat dels governs envers les empreses de més petita dimensió.
2016
Pimec presenta estudis i propostes sobre el salari mínim i la negociació col·lectiva.
Aprovació de la reforma del treball autònom (Llei 6/2017) amb nombroses esmenes de Pimec.
2017
Entrada de Pimec al Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB).
Pimec presenta esmenes a la Llei de Contractes del Sector Públic (Llei 9/2017), que són àmpliament recollides.
2018
Pimec se suma a la Plataforma Pymes, la nova organització empresarial intersectorial que representa més de 2 milions de pimes i persones autònomes.
Pimec Comerç, com a única representant de les organitzacions empresarials, signa amb els sindicats UGT i CCOO el conveni general del sector del comerç.
Pimec, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa la primera Fira de Contractació Pública, on es van exposar 80 futurs contractes
per un import superior als 545 milions d’euros.

2019
Pimec i Foment acorden que la representació institucional es considerarà paritària a tots els efectes, fet que comporta que d’ara endavant tindran una distribució igual de representants, drets i garanties.

2020
Aprovació de la Llei de Participació Institucional, el Diàleg Social Permanent, i la Concertació Social de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya.
Constitució del Consell del Diàleg Social format pel govern i els sindicats i patronals més representatius, que vetlla pel desenvolupament i la concertació social.
Pimec entra al Consell Econòmic i Social Europeu.
Pimec participa en els diferents espais de concertació i diàleg social per a la gestió de la crisi sanitària i per a la cooperació en la construcció i execució de les polítiques públiques que pretenen donar-hi resposta.
2021
Constitució de CONPYMES, que neix per donar resposta a la necessitat que el motor econòmic del país, les pimes, tingui també representació amb veu pròpia a nivell estatal.
Celebració de la Cimera SOM Indústria, on Pimec reclama abordar de forma urgent el nou Pacte Nacional per la Indústria de manera consensuada.
Entrada de Pimec al Consorci de la Zona Franca.
Pimec trasllada propostes a la Unió Europea per pal·liar el risc que afronta la recuperació de les pimes amb l’augment de preus energètics i de matèries primeres.
2022
Limitació de l’accés a ajuts públics de les empreses que no compleixin la Llei de Morositat per mitjà de les propostes presentades per Pimec i la PMCM a la tramitació de la Llei de Creixement i Creació d’Empreses.
Pimec signa el nou Pacte Nacional per la Indústria per rellançar i transformar el model industrial a Catalunya.
Antoni Cañete és nomenat vicepresident de les pimes europees (SME United).

2023
La Comissió Europea anuncia l’SME Relief Package, un paquet de mesures per a pimes impulsat per Pimec, que preveu la reducció dels terminis de pagament a 30 dies en el sector privat.
Pimec reforça la seva presència i activitat a Madrid amb la incorporació de Ferran Bel com a representant permanent.

2024
Pimec entra a formar part del Diàleg Social espanyol amb el seu ingrés al Consell Econòmic i Social (CES), la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius, així com el Consell Nacional de la Pime.
El Congrés dels Diputats aprova, a proposta de Pimec, una rebaixa de l’Impost de Societats per a micro i petites empreses. Aquesta mesura contribueix a la rebaixa de la pressió fiscal d’acord amb la dimensió empresarial.
Pimec celebra mig segle d’activisme empresarial amb un Tour arreu del territori català i un gran acte amb la participació de tots els presidents de la Generalitat de Catalunya. Els Premis Pimes van ser també el marc de celebració del 50è aniversari de l’entitat al Palau Sant Jordi.
Aconseguim objectius en la lluita contra els impagaments fora de termini legal en l’àmbit europeu amb l’aprovació del Reglament europeu contra la morositat, el qual inclou reclamacions històriques de Pimec.
2025
Pimec aconsegueix la posada en marxa de mesures, recollides en un Decret Llei, per afavorir la participació de les pimes en la contractació pública.
La normativa inclou reclamacions històriques de l’entitat com la divisió dels contractes per lots, mecanismes per reduir la burocràcia i els terminis d’execució, així com els pagaments directes als subcontractistes.