31/05/2024
Plans d’igualtat en empreses sense comissió negociadora: resolució del Tribunal Suprem
La Sala Social del Tribunal Suprem, en Sentència d’11 d’abril de 2024, [rec. 123/2023], es pronuncia sobre la possibilitat d’elaborar el Pla d’Igualtat de forma unilateral davant la inexistència de representants legals de les persones treballadores a l’empresa, i l’absència de resposta per constituir la comissió negociadora per part dels sindicats més representatius del sector.
Aquesta sentència resulta d’especial rellevància, en resoldre una situació que genera una gran incertesa a les empreses, és a dir, la impossibilitat d’inscriure els plans d’igualtat per no haver-se constituït la comissió negociadora conforme al que s’estableix a la llei.
I és que la representació sindical, davant l’allau de sol·licituds rebudes per negociar els plans d’igualtat, s’ha vist abocada a manifestar falta de disponibilitat o simplement a no donar resposta a la convocatòria realitzada per les empreses.
En conseqüència, les empreses, per tal de donar compliment a aquesta obligació legal s’han vist en la necessitat d’elaborar els plans d’igualtat de forma unilateral, i posteriorment s’han trobat amb la denegació de la inscripció per part de l’Autoritat Laboral, en entendre que la comissió negociadora no està conformada, segons el previst al RDL 6/2019, d’1 de març, i al RD 901/2020, de 13 d’octubre.
Amb aquesta sentència, la Sala Social del Tribunal Suprem assenyala els següents arguments:
- I) Els plans d’igualtat han de ser negociats amb els representants unitaris o sindicals de les persones treballadores que acreditin la legitimació de l’article 87.1 de l’ET, ja que així ho requereix l’article 85.2 de l’ET.
- II) S’estableix com a excepció a aquesta regla general el “bloqueig negociador imputable exclusivament a la contrapart; negativa d’aquesta a negociar, absència de qualsevol classe de representació“.