Permisos retribuïts per fenòmens meteorològics adversos i altres mesures laborals
04/12/2024

Permisos retribuïts per fenòmens meteorològics adversos i altres mesures laborals

El 29 de novembre de 2024 es va publicar al BOE el Reial decret llei 8/2024, de 28 de novembre, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en el marc del Pla de resposta immediata, reconstrucció i rellançament enfront dels danys causats per la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) en diferents municipis entre el 28 d’octubre i el 4 de novembre de 2024. Els objectius d’aquesta norma en matèria laboral són: -Dotar les empreses i les persones treballadores d’un permís amb regles clares, que cobreixi situacions en les quals resulti impossible accedir al centre de treball o transitar per les vies de circulació necessàries per acudir-hi, a conseqüència de les recomanacions, limitacions o prohibicions al desplaçament establertes per les autoritats competents, així com quan concorri una situació de risc greu i imminent. -Preveure aquells supòsits en què s’allargui la situació com a causa de força major a efectes de suspensió de contractes i reduccions de jornada, -incrementar el nivell d’informació de la representació legal de les persones treballadores, -i exigir que la negociació col·lectiva abordi directament protocols d’actuació davant aquestes situacions.   Així doncs, les principals mesures laborals són les següents:
  1. S’afegeix la lletra g) a l’article 37.3 de l’Estatut dels Treballadors. S’inclou un nou permís retribuït de fins a 4 dies per cobrir les situacions en què resulti impossible accedir al centre de treball o transitar per les vies de circulació necessàries per acudir-hi, a conseqüència de les recomanacions, limitacions o prohibicions al desplaçament establertes per les autoritats competents, així com quan concorri una situació de risc greu i imminent.
Transcorreguts els quatre dies, el permís es perllongarà fins que desapareguin les circumstàncies que el van justificar, sense perjudici de la possibilitat que l’empresa apliqui una suspensió del contracte de treball o una reducció de jornada derivada de força major en els termes previstos a l’article 47.6 de l’Estatut dels Treballadors. També es preveu la possibilitat que l’empresa estableixi el treball a distància sempre que l’activitat pugui desenvolupar-se en aquesta modalitat i que l’estat de les xarxes de comunicació ho permeti, i respectant les obligacions recollides a la Llei 10/2021, de 9 de juliol, de treball a distància, i, en particular, el subministrament de mitjans, equips i eines adequats.
  1. Es modifica l’article 47.6 de l’Estatut dels Treballadors, s’amplia la definició de força major en els procediments de reducció de jornada o suspensió del contracte, assenyalant que la força major serà determinada pel manteniment, transcorreguts els quatre dies del permís retribuït per fenòmens meteorològics adversos, llevat que sigui possible el treball a distància.
III. S’afegeix la lletra e) a l’article 64.4 de l’Estatut dels Treballadors, sobre drets d’informació i consulta i competències, de la representació legal de les persones treballadores. Els representants de les persones treballadores tenen dret a ser informats per l’empresa de les mesures d’actuació previstes amb motiu de l’activació d’alertes per catàstrofes i altres fenòmens meteorològics adversos, sense perjudici dels drets d’informació, consulta i participació previstos en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. Tot això als efectes de l’adopció de les respectives mesures i decisions, incloses, entre d’altres, la interrupció de l’activitat i, si fos necessari, l’abandonament immediat del lloc de treball.
  1. Es modifica la redacció de l’article 85.1 de l’Estatut dels Treballadors. S’inclou en la negociació col·lectiva la implementació de protocols d’actuació que recullin mesures de prevenció de riscos específicament referides a l’actuació enfront de catàstrofes i altres fenòmens meteorològics adversos.
  2. I s’estableix un termini de 12 mesos perquè el Govern, a proposta de la ministra de Treball i Economia Social, aprovi un reglament sobre la protecció de les persones treballadores enfront dels riscos derivats del canvi climàtic en l’àmbit laboral.
  Tot i valorar positivament la mesura perquè pot contribuir a una millor presa de decisions i aportar seguretat jurídica, PIMEC adverteix que el cost no pot recaure exclusivament en les empreses. En aquest sentit, ha reclamat previsió i corresponsabilitat a l’Administració per evitar que la societat en general, i les pimes en particular, assumeixin les conseqüències i els costos del canvi climàtic, un repte que requereix compromisos ferms per part de tots els actors afectats. Així mateix, ha instat a desplegar mecanismes normatius àgils que permetin a les empreses adaptar les seves mesures preventives a la nova realitat climàtica.   PIMEC Des del Departament Jurídic de PIMEC us podem ajudar i acompanyar en aquestes i altres qüestions d’àmbit jurídic laboral.
Compartir:

linkedin share button