Calculadora de la Petjada de Carboni de PIMEC per a mipimes i persones autònomes

La calculadora de la petjada de carboni de PIMEC és un instrument online i senzill que posem al teu abast de manera gratuïta, especialment dissenyada per a pimes i persones autònomes, amb l’objectiu de quantificar la incidència de l’activitat empresarial en el clima, poder definir i prioritzar les accions per reduir la petjada de carboni, i contribuir així a la consecució de les fites de l’Agenda 2030.

Consulta:

Per què mesurar la petjada de carboni de les nostres empreses?

  • Es tracta d’una acció proactiva per contribuir a la sostenibilitat, perquè permet identificar les àrees de millora i desenvolupar estratègies per reduir l’impacte ambiental.
  • Suposa un canvi d’enfocament dins les organitzacions que té conseqüències internes i externes, essent un element diferenciador al mercat respecte de la competència.
  • En compliment de les normatives europees, estàndards internacionals, possibles pressions per part d’inversors, clients i proveïdors, i la creixent demanda de transparència per part de la societat.
  • Les administracions públiques fomenten la seva aplicació i, per exemple, ho estableixen com a requisit per accedir a contractacions públiques. A més, ja és d’obligat compliment per a empreses de més de 250 treballadors, i a mig termini s’estendrà l’obligació a les mipimes, a través de la cadena de valor.*
  • Garanteix un ús racional dels recursos, permet implementar mesures d’eficiència energètica i redueix costos.
  • Millora la imatge corporativa de les empreses.

*Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Apunta’t al Programa d’Economia Circular. Clica aquí per saber més.

Torna a l’índex


Què és la petjada de carboni

La petjada de carboni fa referència al mesurament de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que genera una activitat o organització. Es tracta de gasos que atrapen la calor a l’atmosfera i alteren els patrons climàtics, la qual cosa comporta un escalfament global i l’actual emergència climàtica.

El principal gas d’efecte hivernacle és el diòxid de carboni (CO2), provinent de la crema de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural) per la generació d’energia, el transport i les activitats industrials, així com la desforestació i crema de biomassa. Per exemple:

  • Un trajecte d’anada i tornada Barcelona-Madrid en avió suposa emetre 161,24 kg CO2e
  • Un trajecte d’anada i tornada Barcelona-Madrid en tren d’alta velocitat suposa emetre 32,98 kg CO2e
  • Un trajecte d’anada i tornada Barcelona-Madrid en cotxe de benzina suposa emetre 243,04 kg CO2e

Les Nacions Unides han subratllat la diferència creixent entre la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle i les obligacions assumides pels estats sobre el canvi climàtic.


Com funciona la calculadora de PIMEC

Posem a la teva disposició un portal web amb tota la informació i accés a la calculadora de petjada de carboni de PIMEC, especialment dissenyada per a micro, petites i mitjanes empreses i persones autònomes.

Una eina única al mercat pel seu enfocament en les mipimes i persones autònomes, senzilla però rigorosa.

Per accedir a la calculadora et demanem que et registris, de manera que podràs guardar la sessió, quedar-te a mitges en el càlcul, si ho necessites, i reprendre’l més tard. Et permet, a més, realitzar el càlcul anualment i comparar els resultats d’any en any.

La calculadora realitzarà el càlcul utilitzant els darrers factors d’emissió publicats per fonts oficials i, a diferència de la majoria de calculadores disponibles online, no només inclou l’abast 1 i 2, sinó també part del tercer, en les activitats més habituals, oferint-te per tant un informe amb una visió molt global i pràctica.

  • Abast 1: Emissions de l’ús de combustible per a maquinària, vehicles propis i carretons. Emissions de gasos refrigerants i recàrrega d’extintors.
  • Abast 2: Emissions pel consum d’energia elèctrica.
  • Abast 3 (parcial): Emissions del transport: Vehicles no propis; Transport en distribució (de l’empresa al client i del proveïdor a l’empresa) contractat; Viatges de negocis; Teletreball; Consum d’aigua; Producció i distribució d’energia elèctrica.

Abans de començar, recopila i tingues a l’abast:

  • El consum anual d’energia elèctrica
  • El tipus de vehicles i les dades de consum o km recorreguts
  • El consum de combustible dels teus equips/instal·lacions
  • El consum anual de gas natural
  • Informació sobre les persones que teletreballen
  • El consum anual d’aigua

Si disposes d’alguna d’aquestes dades, pots fer-ne un càlcul estimat o bé un càlcul parcial d’algunes d’elles. T’expliquem com fer-ho de forma senzilla.

Torna a l’índex

Contacta’ns!

Si tens dubtes respecte de la calculadora de la petjada de carboni de PIMEC, o et vols posar en contacte amb nosaltres sobre aquesta, si us plau marca l’opció a continuació, emplena les dades, envia i ens posarem en contacte amb tu:

Contacte serveis sostenibilitat
T’informem que el Responsable del Tractament, PIMEC, petita i mitjana empresa de Catalunya, amb NIF G61512257, tractarà les teves dades personals d’acord amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal. Les teves dades, proporcionades a través d’aquest formulari, es tractaran en virtut del teu consentiment i amb la finalitat de donar resposta a la teva consulta, petició o sol·licitud d’informació. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la finalitat per a la qual han estat recollides i no se cediran a tercers excepte aquells casos en què existeixi una obligació legal o contractual. Pots exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, limitació del tractament, o oposició al tractament, així com el dret a la portabilitat de les dades, dirigint-te al Responsable del Tractament per correu postal al c/ Viladomat, 174. 08015 Barcelona, o mitjançant correu electrònic a privacitat@pimec.org.

Pots obtenir més informació sobre el tractament de les seves dades en la nostra Política de Privacitat.

Més informació:

Joan Barfull
jbarfull@pimec.org
Tel. 93 496 45 00

Torna a l’índex

Torna a la pàgina principal de Sostenibilitat