29/04/2024
Quina formació obligatòria han d’oferir les empreses a la seva plantilla de persones treballadores en matèria de violències sexuals?
Amb l’objectiu de clarificar quina és la formació obligatòria que les empreses han d’oferir en matèria de violències sexuals d’acord amb el marc legal actual, segons la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, a l’article 12 s’estableix que les empreses promouran i oferiran formació per a la protecció integral contra les violències sexuals a tot el personal al seu servei. Així mateix, estableix que les empreses hauran d’incloure a la valoració de riscos dels diferents llocs de treball ocupats per treballadores la violència sexual entre els riscos laborals concurrents, havent de formar i informar al respecte les seves treballadores.
La norma no està establint una formació obligatòria per a tota la plantilla en matèria de violències sexuals, sinó que es refereix a promoure i oferir aquesta formació internament.
Un altre aspecte destacable és que en el marc de la prevenció de riscos la violència sexual s’incorpora com un risc al lloc de treball i s’ha de formar i informar sobre aquest risc juntament amb la resta de riscos que pot haver-hi al lloc de treball. Tot i això, en cap cas la norma està establint una formació obligatòria de determinades hores exclusivament en matèria de violències sexuals, sinó que preveu que des de la mirada de prevenció de riscos s’haurà d’incorporar la violència sexual com un risc al lloc de treball i s’haurà d’informar i formar les treballadores.
En resum, les empreses no tenen l’obligatorietat de fer cap formació específica d’un determinat nombre d’hores en matèria de violències sexuals, ja que no és el que està establint la norma. El que sí que s’haurà d’incorporar és que les violències sexuals és un risc al lloc de treball i des de la perspectiva de prevenció de riscos laborals s’ha d’informar i formar les treballadores.
Finalment, és essencial que les empreses es posin al dia d’aquestes disposicions per evitar possibles sancions i assegurar un ambient laboral inclusiu i respectuós.
Per a més detalls sobre les obligacions i les accions específiques que cal prendre, no dubtis a posar-te en contacte amb el Departament Jurídic de PIMEC: https://pimec.org/serveis/assessorament-legal/igualtat