Nova reforma de l’Estatut dels Treballadors
31/05/2024

Nova reforma de l’Estatut dels Treballadors

El 23 de maig de 2024 va entrar en vigor la reforma de l’Estatut dels Treballadors promulgada pel Reial Decret-Llei 2/2024, de 21 de maig, per la qual es transposa la Directiva (UE) 2019/1158 relativa a la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i cuidadors.   Modificació del règim de lactància compactada En particular, s’ha modificat l’apartat quart de l’article 37 de l’Estatut dels Treballadors relatiu al permís de lactància que, anteriorment, subsumia l’opció d’acumular la lactància en jornades completes al que es preveiés en el conveni col·lectiu o, si no n’hi ha, a l’acord que s’assolís amb l’empresa. La modificació, doncs, elimina el requisit previ de previsió convencional i/o acord amb l’empresa, per la qual cosa la persona progenitora podrà, directament, indicar el gaudi de la lactància compactada en jornades completes. Com calcular l’acumulació de lactància:
  • Sumar 1 hora per cada dia de treball efectiu de la persona treballadora (independentment de la jornada) fins que el nadó tingui 9 mesos.
  • Després, un cop calculat el nombre total d’hores que correspon a la persona treballadora, s’ha de dividir entre el nombre d’hores diàries de jornada efectiva per obtenir el nombre de dies corresponents.
Supòsit pràctic:
  • El permís per naixement és de 16 setmanes, la qual cosa equival a 112 dies naturals (16 setmanes x 7 dies naturals/setmana) en què el contracte de treball estarà suspès.
  • Tenint en compte que la lactància es pot gaudir, sense pèrdua de retribució, fins que el nadó compleixi els nou mesos, l’equivalent en dies naturals és de 270 (=9 mesos x 30 dies/mes). Per tant, el permís de la lactància pot ser exercit un total de 158 dies naturals (= 270 – 112).
  • Si la jornada setmanal de treball és l’ordinària, de cinc dies de treball i dos de descans, llavors per cada set dies naturals corresponen cinc hores de permís (1 hora per cada dia treballat). Per tant, fent una regla de tres, a 158 dies naturals li corresponen 112,86 hores de lactància i, per a determinar els dies, s’hauran de dividir aquestes 112,86 hores entre el nombre d’hores de la jornada contractada.
  Prevalença dels convenis col·lectius autonòmics La norma també ha modificat l’article 84 de l’Estatut dels Treballadors relatiu a  la prioritat aplicativa de convenis col·lectius, en el qual es modifica l’estructura de la negociació col·lectiva al nostre país, en realitzar-se canvis en els apartats tercer i quart i afegir-ne un cinquè. Els canvis introduïts són els següents:
  • L’apartat tercer, concretament, modifica la prioritat aplicativa del conveni sectorial autonòmic sobre l’estatal, condicionant-la al fet que aquest sigui més favorable per a les persones treballadores, i com no podia ser d’una altra manera, els qui estan legitimats per negociar són els sindicats i les associacions empresarials, d’acord amb el que disposen els articles 87 i 88 de l’ET.
Aquest precepte probablement generarà una gran litigiositat, ja que no esclareix, en cas de concurrència de diferents convenis, com s’han d’entendre les condicions més favorables per a les persones treballadores, és a dir, respecte de totes les matèries del text convencional o sobre determinats blocs d’aquest.
  • L’apartat quart introdueix una nova prioritat aplicativa, aquesta vegada del conveni col·lectiu provincial, condicionant-la a l’existència d’acords interprofessionals que el facultin, sempre que resulti més favorable per a les persones treballadores que les clàusules fixades en el conveni col·lectiu estatal.
És així com es preveu la possibilitat que un conveni sectorial provincial tingui prioritat aplicativa sempre que millori el conveni estatal.
  • I, finalment, s’ha afegit l’apartat cinquè, el qual exclou com a matèries negociables “el període de prova, les modalitats de contractació, la classificació professional, la jornada màxima anual de treball, el règim disciplinari, les normes mínimes en matèria de prevenció de riscos laborals i la mobilitat geogràfica”.
Entenent-se que aquest canvi té com a finalitat mantenir una homogeneïtat de les condicions laborals de les persones treballadores. Així doncs, les referides matèries ja no poden ser modificades o ampliades per acords interprofessionals, com es preveia abans de la reforma. Malgrat aquests rellevants canvis, la prioritat aplicativa dels convenis col·lectius d’empresa vigents no quedaria afectada.   Des del Departament Jurídic de PIMEC us podem oferir assessorament i acompanyament en aquestes i altres qüestions d’àmbit laboral.
Compartir:

linkedin share button