La protecció del secret empresarial: qüestions pràctiques
26/06/2024

La protecció del secret empresarial: qüestions pràctiques

Actualment, les empreses destinen una part important dels seus recursos econòmics a la innovació, convertint els descobriments i coneixements adquirits en actius empresarials de gran importància, qualificables de secret empresarial. En aquest sentit, un secret empresarial pot manifestar-se de diverses formes: dissenys, know-how de l’empresa, estratègies comercials, llistes de clients i de proveïdors, mètodes de producció i processos industrials, entre d’altres. Precisament, la normativa sobre secrets empresarials a Espanya (Llei 1/2019, de 20 de febrer, de Secrets Empresarials) té com a finalitat recompensar aquests esforços, garantint la competitivitat de les empreses innovadores mitjançant la protecció adequada de la seva informació amb valor empresarial. A continuació, analitzarem les principals qüestions pràctiques a considerar sobre la guarda del secret empresarial, i les mesures legals que poden establir-se per a garantir-ne la protecció.
  1. Concepte legal de secret empresarial
Primerament, la llei qualifica com a secret empresarial qualsevol informació o coneixement, inclòs el tecnològic, científic, industrial, comercial, organitzatiu o financer que compleixi amb les següents condicions:
  1. Que sigui una informació secreta, és a dir, una informació nova, no òbvia ni generalment coneguda o fàcilment accessible;
  2. Que tingui un valor empresarial, actual o potencial,
  3. I que hagi estat objecte de mesures raonables per part del seu titular per a mantenir-la en secret.
En segon lloc, es consideren il·lícites les accions directes o indirectes que vulnerin els drets sobre aquests secrets empresarials, incloent-hi l’obtenció no autoritzada de secrets empresarials mitjançant l’accés, apropiació o còpia de documents i altres suports, així com la utilització o revelació d’aquests secrets obtinguts il·lícitament o en incompliment d’obligacions contractuals, d’acords de confidencialitat o de qualsevol acord que limiti la utilització del secret empresarial.
  1. Mecanismes de protecció del secret empresarial
Com ja s’ha indicat, la protecció que confereix la LSE serà aplicable únicament si es pot demostrar que l’empresa ha implementat mesures específiques per a enfortir la seguretat de la informació que desitja protegir. A banda d’identificar la informació sensible i d’implementar accions de seguretat de caràcter digital, la protecció pot sustentar-se en els mecanismes legals següents:
  1. La realització de plans de formació i la implementació de protocols d’actuació per a les persones treballadores relacionats amb la vulneració de les mesures de seguretat.
  2. L’establiment de pactes de no competència, confidencialitat i no divulgació amb persones treballadores i tercers per a prevenir l’ús indegut de la informació confidencial.
Desitgeu més informació sobre com adaptar i implementar els mecanismes de protecció del secret empresarial a la vostra empresa? Des del Departament Jurídic de PIMEC us podem ajudar: https://pimec.org/serveis/assessorament-legal
Compartir:

linkedin share button