La baixa voluntària tàcita i qüestions relacionades
07/11/2024

La baixa voluntària tàcita i qüestions relacionades

La baixa voluntària o dimissió, com a supòsit d’extinció de la relació laboral, és un mecanisme que, en principi, únicament pot ser activat per la persona treballadora perquè és un acte que ha de ser exprés, clar i inequívoc. Dit d’una altra manera, ha de quedar patent la voluntat conscient, deliberada, clara i terminant de la persona treballadora de no reincorporar-se a la feina o, si escau, ha de quedar clara la intenció i decisió de trencar el vincle laboral mitjançant fets que no deixin cap marge de dubte sobre la voluntat de la persona treballadora. En aquest sentit, en diferents pronunciaments judicials s’ha conclòs que ha d’entendre’s que hi ha baixa voluntària quan:
  • La persona treballadora manifesta verbalment la seva voluntat de marxar a la Representació Legal de les persones treballadores, a la persona jeràrquicament superior i a la propietat de l’empresa.
  • La persona treballadora comunica la seva intenció de marxar tant per correu electrònic com per WhatsApp.
  • La persona treballadora deixa tots els béns de l’empresa (claus, ordinador, telèfons, etc.), tot i que l’empresa insisteix que recapaciti.
  • La persona treballadora no es presenta a treballar després de negar-se a signar la pròrroga d’un contracte temporal.
  • La persona treballadora fixa-discontínua rebutja la crida d’activitat.
  • La persona que després del període de descans o suspensió no es reincorpora a la feina.
  • La persona treballadora no es presenta al nou centre de treball (trasllat).
  • Es nega a prestar serveis a l’empresa entrant per causa de subrogació legal.
Als anteriors supòsits ha d’afegir-se i comentar especialment el cas que va tractar la Sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya número 4201/2024, de 18/07/2024 (rec. 221/2024), en què la persona treballadora va comunicar la voluntat d’extingir la relació laboral i accedir a la prestació d’atur i, de manera encertada, l’empresa va tramitar-ne la baixa voluntària. Cal, en el mateix sentit, recordar que procedir a pràctiques fraudulentes pot comportar una sanció per part de la Inspecció de Treball per a l’empresa, així com la suspensió i devolució dels imports de prestació d’atur percebuts indegudament per la persona treballadora. D’altra banda, i enfront de baixes voluntàries que es comuniquin amb suficient antelació, cal recordar que les persones treballadores poden desdir-se i revocar la comunicació de baixa voluntària mentre no hagi arribat la data d’efectes i, per tant, deixar-la sense efecte. En el cas de trametre-la per part de l’empresa, serà considerat un acomiadament que mereixerà la qualificació d’improcedència. Des del Departament Jurídic de PIMEC us podem oferir assessorament i acompanyament en aquestes i altres qüestions d’àmbit laboral. .
Compartir:

linkedin share button