14/12/2017
Una setantena d’empresaris participen en la jornada sobre la Llei de la Segona Oportunitat organitza
L’acte ha comptat amb la presència del secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega López, i el president de PIMEC Vallès
Terrassa, 15 de desembre de 2017. PIMEC Vallès Occidental i la Fundació PIMEC han reunit més de setanta empresaris i empresàries per donar a conèixer i analitzar la Llei de la Segona Oportunitat i els efectes que pot suposar per a les pimes i el teixit empresarial del territori.
La jornada, celebrada a l’auditori del Vapor Universitari de Terrassa, ha comptat amb la participació del responsable de la Comissió de Segona Oportunitat a PIMEC i patró de la Fundació PIMEC, José M.Torres, que ha exposat el marc legislatiu de la nova llei a nivell mundial i les seves implicacions per a les empreses. Per la seva banda, l’administrador i mediador concursal, Borja Pardo; el lletrat de l’Administració de Justícia del Jutjat Mercantil n.9 de Barcelona, Francesc-Xavier Rafí Roig i la tècnic del departament jurídic de PIMEC, Sònia Alonso, han donat visibilitat a un problema que han pateixen algunes empreses: el concurs de creditors, alhora que han detallat les mesures i les oportunitats que tenen les pimes un cop pateixen un cessament d’activitat.
Els experts han donat a conèixer els principals aspectes de la Llei de Segona Oportunitat, un procediment que consisteix en la liquidació ordenada del patrimoni i l’alliberament dels deutes d’una empresa un cop aquesta no pugui fer front al pagament de totes les seves obligacions. És un mecanisme al qual s’hi poden acollir empresaris, ciutadans particulars i professionals per compte propi (autònoms), que posa fi al límit tradicional de responsabilitat de les persones físiques, a partir del qual aquestes havien de respondre als deutes amb tot el seu patrimoni present i futur. La llei, a més a més, dóna la possibilitat d’arribar a exonerar fins al 50% del deute públic i lluita contra l’estigma social del concurs públic, en el sentit que les empreses deixen de pagar perquè no poden, no perquè no vulguin.
Casos d’èxit
La jornada s’ha completat amb la presentació de les bones pràctiques de dues empreses que han trobat la seva segona oportunitat desprès d’haver passat per un cessament d’activitat. Sota el paraigües de la Fundació PIMEC, el CEO de l’Hort del Silenci, Ramon Pons, i el CEO d’Urbikes, Edu Sentis, han relatat en primera persona la seva trajectòria professional, incidint en la importància de les segones oportunitats. Pons ha reivindicat la coherència per tal de tirar endavant, mentre que Sentis ha apuntat que cap entitat coneix millor l’empresa que el propi empresari. El missatge que s’ha volgut reforçar és que són les empreses les qui fracassen, i no les persones.
La trobada també ha comptat amb la presència del secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega López, i el president de PIMEC Vallès Occidental, Josep Maria Catalan. Tots ells han coincidit en valorar molt positivament aquest acte que té la voluntat de donar suport al teixit empresarial i comercial del territori i potenciar la seva competitivitat.