20/11/2024
PIMEC valora positivament el nou reglament d’estrangeria, però reclama que les administracions vetllin per la tramitació adequada dels expedients
La patronal celebra que s’avanci en la regularització de persones per la seva incorporació de nou talent al mercat de treball, amb importants dificultats per cobrir vacants
L’entitat recorda que altres processos de millora dels fluxos migratoris han comportat importants demores en la tramitació d’expedients i caldrà vetllar perquè no es reprodueixi
Barcelona, 20 de novembre de 2024. PIMEC ha celebrat que s’hagi aprovat del nou reglament d’estrangeria, publicat avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que entrarà en vigor el maig de 2025. La patronal considera positiu que aquest permetrà regularitzar la situació de 900.000 persones migrades en l’àmbit estatal, agilitzant la seva plena integració. També, ha valorat també positivament l’autorització de treball de durada determinada de les autoritzacions de residència i treball per compte aliè inicial, com una mesura de flexibilització de l’exercici de l’activitat laboral, així com del treball per compte propi de manera paral·lela. En relació amb l’ampliació de les modalitats d’arrelament, PIMEC destaca les millores introduïdes en l’arrelament per formació, que ha de facilitar la inserció al mercat laboral de manera ajustada a les necessitats de contractació en determinades competències i sectors professionals.
En aquest sentit, ha posat en valor el compromís polític demostrat en aquesta matèria, que no només té un impacte directe en l’economia productiva, sinó que també contribueix a fomentar una societat més inclusiva i cohesionada.
No obstant això, la patronal ha recordat que en d’altres processos de millora de la regulació dels fluxos migratoris s’han produït importants demores en la tramitació d’expedients i caldrà vetllar perquè no es reprodueixi aquesta situació, reclamant a les diferents administracions que adoptin mesures per evitar-ho. Igualment, ha demanat aprofundir en els fluxos migratoris i la contractació en origen, així com la connexió de les polítiques amb la població nouvinguda per millorar la seva ocupabilitat.
D’altra banda, PIMEC ha assenyalat que -segons dades del Departament d’Empresa i Treball- més del 90% de l’increment de l’ocupació des de la recuperació postpandèmia ha estat protagonitzat per persones nascudes fora d’Espanya, fet que evidencia el paper fonamental de les persones migrades en el mercat laboral català. A més, ha subratllat que el rècord històric d’ocupació assolit a Catalunya no hauria estat possible sense la contribució de la població d’origen estranger.
Per això, i davant la necessitat urgent de moltes empreses per cobrir vacants, considera que pot ser una mesura que ajudi a incorporar nous talents a les empreses. Alhora, ha alerta que l’increment de població activa a Catalunya depèn de l’arribada de persones nouvingudes, apuntant que -entre el 2021 i 2023- el creixement de 289.000 de població activa va provenir per la incorporació de 335.000 persones nouvingudes, atesa la reducció en 46.000 persones la població activa de les persones nascudes a Catalunya en aquest període.
En aquest sentit, PIMEC incideix en la importància de polítiques de gestió dels fluxos migratoris eficaces, així com l’agilització dels processos d’homologació de titulacions, amb l’objectiu de garantir la seva integració efectiva.