PIMEC reclama celeritat en l'aplicació de les mesures per protegir les pimes i els territoris davant els aranzels dels EUA
07/04/2025

PIMEC reclama celeritat en l’aplicació de les mesures per protegir les pimes i els territoris davant els aranzels dels EUA

L’entitat planteja un ampli paquet de propostes que inclou mesures operatives a Catalunya, accions a escala europea i suport específic als sectors més afectats en el marc de la trobada del Consell de Diàleg Social Barcelona, 7 d’abril de 2025. PIMEC ha valorat positivament la convocatòria de la reunió extraordinària del Consell del Diàleg Social de Catalunya, presidida pel president de la Generalitat, Salvador Illa, així com les mesures anunciades per abordar els efectes dels nous aranzels anunciats pels Estats Units sobre sectors estratègics de l’economia catalana. En aquest sentit, ha celebrat que el treball dels equips de seguiment del diàleg social es posin en marxa, així com algunes de les mesures proposades per PIMEC, les quals ha reclamat que s’apliquin amb celeritat i tenint en compte tota la cadena de valor de l’activitat econòmica més enllà de les empreses exportadores per fer front als efectes indirectes que es puguin generar. En el marc d’aquesta trobada, l’entitat ha compartit amb el Govern un ampli paquet de propostes estructurat en tres blocs: la concreció de l’aplicació a Catalunya de les mesures anunciades pel Govern espanyol, accions específiques del Govern de la Generalitat, i línies d’actuació a escala europea, amb l’objectiu de protegir el teixit empresarial i articular una resposta coordinada, ferma i pragmàtica davant d’aquest nou escenari internacional. Durant la trobada, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha expressat la preocupació del teixit empresarial davant l’impacte que aquests aranzels poden tenir sobre centenars de pimes catalanes exportadores, especialment dels sectors agroalimentari i de l’automoció. També ha alertat sobre les conseqüències que es derivarien per a tota la cadena de valor, incloent-hi les empreses subministradores, que es veurien afectades de manera indirecta. En aquest sentit, ha subratllat la importància de no quedar-se només en declaracions polítiques i de passar a l’acció. “Les pimes necessiten respostes clares, àgils i útils. Celebrem l’impuls institucional i la voluntat de consens mostrada avui pel Govern, però cal que això es tradueixi ràpidament en mesures aplicables i eficients. Davant d’un escenari d’inestabilitat global, és imprescindible protegir la competitivitat de les nostres empreses amb recursos concrets i amb una estratègia compartida”, ha afirmat Cañete. En aquest sentit, PIMEC ha traslladat al Govern un paquet de mesures clau per fer front a la situació amb determinació i eficàcia. Les més destacades són:
  • Concreció de les mesures anunciades per l’Estat a través de l’ICF i Avalis, agilitació dels ERTOs i la gestió dels fons europeus.
  • Definició d’un perímetre d’actuació català que inclogui exportadors directes i empreses de la cadena de valor.
  • Creació d’un punt únic d’atenció i seguiment personalitzat a les empreses afectades.
  • Increment pressupostari per a iniciatives d’internacionalització, multilocalització i promoció exterior.
  • Mesures específiques per a sectors clau com el vi, la fruita, la carn i l’automoció, amb perspectiva territorial.
  • Simplificació de tràmits i major cofinançament per a les pimes impactades.
  • Reforç de la coordinació institucional i seguiment mensual dins el marc del Consell del Diàleg Social.
  • A escala europea, demanar flexibilitat en ajuts d’Estat, revisió normativa i diversificació de vincles comercials.
PIMEC reitera la seva voluntat de diàleg constructiu i col·laboració activa amb les institucions catalanes, estatals i europees per garantir una resposta eficient i realista davant l’impacte d’aquest nou escenari comercial. Així mateix, posa a disposició de totes les pimes afectades el seu servei d’internacionalització, per oferir assessorament, suport en la diversificació de mercats i eines per afrontar amb garanties els nous reptes derivats d’aquest canvi de context internacional.  
Compartir:

linkedin share button