
29/04/2025
Pimec posa en marxa un servei integral d’informació i assessorament perquè les empreses puguin gestionar les reclamacions derivades de l’apagada
Davant del tall elèctric que ahir va paralitzar tota la Península, Pimec ha activat el seu dispositiu de crisi per avaluar l’impacte, assistir les petites i mitjanes empreses i preparar propostes de millora de la resiliència energètica.
1. Servei d’informació i assessorament sobre reclamacions
Des del primer moment, Pimec ha posat en marxa un servei integral d’informació i assessorament perquè les empreses puguin gestionar les reclamacions derivades de l’apagada. Es recorda a les empreses sòcies la necessitat de documentar els danys i comunicar-los a la companyia asseguradora dins els terminis que marca la Llei del Contracte d’Assegurança. S’han habilitat consultes telefòniques i per correu electrònic.
Estem recollint informació d’impacte, efectes i els estralls, per poder fer en uns dies propostes de cara a tenir plans de contingència i mesures estructurals per minimitzar futures afectacions. Recopilar informació d’ahir i dels pròxims dies: informació que van rebre, afectacions, reinici de l’activitat, mobilitat treballadors…
2.Estimació econòmica inicial
Els serveis d’anàlisi de Pimec calculen que l’apagada pot haver generat pèrdues d’uns 866 milions d’euros a Catalunya, una xifra equivalent aproximadament a un dia sencer de PIB català.
3. Recollida d’informació
Des de l’Observatori de la PIME s’està recopilant informació de les afectacions sectorials d’ahir, tant dels efectes directes com els indirectes, amb un doble objectiu:
-Avaluar l’impacte concret per sectors i territoris – durada efectiva de la interrupció, danys a equips i instal·lacions, pèrdues de producte o matèries primeres, dificultats logístiques i de mobilitat de la plantilla, etc.
-Identificar vulnerabilitats i bones pràctiques per formular propostes que permetin a les administracions i a les companyies energètiques implementar mesures estructurals de prevenció i resposta davant eventuals apagades futures.
Els resultats seran analitzats amb criteris sectorials i territorials i s’integraran en un informe públic que servirà de base per al diàleg amb les autoritats i els operadors de xarxa.
Paral·lelament, les deu delegacions territorials de Pimec estan contactant directament més d’un centenar de gremis i associacions sectorials per recollir testimonis i dades qualitatives.
4.Recomanacions operatives de la Comissió d’Energia
Des de la Comissió d’Energia de Pimec s’han emès unes recomanacions inicials perquè empreses i ciutadania redueixin la seva vulnerabilitat davant futurs talls de subministrament:
-Protocol intern: identificar circuits crítics i verificar els Sistemes d’Alimentació Ininterrompuda (SAI) i els grups electrògens.
-Comunicació: disposar de ràdios de piles i canals alternatius (X, SMS) per garantir la recepció d’instruccions oficials si fallen la telefonia mòbil o la fibra.
-Energia pròpia: avaluar la viabilitat de la microgeneració renovable (especialment fotovoltaica) i de bateries estacionàries per assegurar la continuïtat de processos essencials.
5.Treball prospectiu i propostes de futur
Els equips tècnics de l’entitat ja treballen en un paquet de mesures estructurals que inclou:
-Impuls a l’autoconsum i l’emmagatzematge en pimes industrials i de serveis.
-Revisió dels protocols de continuïtat de negoci davant talls prolongats.
-Participació activa de les pimes en els mercats de flexibilitat per reforçar l’estabilitat de la xarxa.
Aquestes propostes es compartiran amb la Generalitat, l’Estat i els operadors elèctrics en una mesa de treball que Pimec sol·licitarà obrir de manera urgent.
Més informació: cmas@Pimec.org
Informació sectorial que ja es disposa: Sector turístic El sector ha demostrat capacitat de resposta, mantenint serveis essencials a població i visitants malgrat la greu afectació. Així i tot, s’han registrat: -Pèrdua de producte fresc en restauració per trencament de la cadena de fred. -Suspensió d’activitats i cancel·lacions de reserves d’allotjament. -Fallades en sistemes de climatització i incapacitat temporal de gestionar cobraments electrònics. -Paralització de tasques essencials del personal d’hoteleria i restauració. A curt termini el sector opera amb la màxima normalitat possible, però la situació reforça la necessitat de protocols específics de contingència. El turisme és estratègic per a l’economia i vital per a la dinamització del territori. Comerç -Subministrament elèctric: tot el territori torna a tenir llum, però alguns establiments van patir talls de més de 10 hores que han provocat malbaratament de productes (cadena de fred, fermentacions, etc.). La cobertura de les assegurances preocupa especialment. -Subministrament d’aigua: algunes zones van registrar talls per la fallada dels sistemes de bombeig. -Connexió a Internet i telefonia: molts comerços encara no disposen d’una connexió estable per al TPV; persianes i portes automàtiques impedeixen l’obertura en alguns casos. -Comunicació oficial: els comerciants denuncien retard en la informació institucional i demanen ajuts pels danys. |