04/02/2025
PIMEC es mostra totalment contrària a la proposta de reducció de jornada i considera que aquesta mesura s’ha de vehicular a través de la negociació col·lectiva i amb la participació de les pimes
L’entitat denuncia i adverteix que la regulació del registre horari i la desconnexió digital es planteja de manera coercitiva i posa en risc la viabilitat de moltes pimes i la seva seguretat jurídica
Lamenta que no s’hagi abordat aquesta qüestió tan transcendental amb una visió de 360º i tenint en compte altres qüestions com la productivitat, l’absentisme o la manca de professionals qualificats
Creu que amb una veu pròpia de les pimes al diàleg social espanyol s’haguessin tingut en compte les característiques dels diferents sectors, la dimensió empresarial i els reptes del mercat de treball
Barcelona, 4 de febrer del 2025. Després de l’aprovació per part del Consell de Ministres de l’avantprojecte de llei que redueix la jornada màxima legal a 37,5 hores setmanals en còmput anual, PIMEC es mostra absolutament contrària a aquesta proposta i alerta que seria un greu error aplicar aquesta mesura sense canalitzar-la a través de la negociació col·lectiva i amb la participació de les pimes, seguint el models dels països més competitius del nostre entorn.
A més, l’entitat reclama una millora del sistema de negociació col·lectiva per garantir una major representació de les pimes i una adaptació més ajustada a la realitat de cada territori. En aquest sentit, considera que països com Dinamarca o Alemanya, que no tenen fixada una jornada màxima legal i ho han vehiculat a través de la negociació col·lectiva, en son un clar exemple.
L’entitat mostra la seva preocupació perquè aquesta mesura, tal com està plantejada, afectarà la viabilitat i la competitivitat de moltes pimes de diferents sectors. En aquest sentit, ha lamentat que no s’hagi abordat amb una visió de 360º a l’hora de millorar l’organització i el temps de treball, i tenint en compte altres qüestions com la productivitat, l’absentisme i la manca de professionals qualificats, tal com l’entitat venia reclamant.
Així mateix, denuncia i adverteix que la regulació del registre horari i la desconnexió digital es planteja de manera coercitiva i posa en risc la viabilitat de moltes pimes i la seva seguretat jurídica.
PIMEC ha recordat que Espanya no es troba actualment davant una problemàtica d’excés de jornada o de temps de treball efectiu, ja que la majoria dels convenis col·lectius han anat reduint el temps de treballi Espanya es situa a la mitjana de la UE. De fet, ha assegurat que la mitjana d’hores anuals treballades és similar i inclús inferior a la de molts països europeus, situant-se per sota de la mitjana de l’OCDE.
Per tot això, considera que amb una veu pròpia de les pimes al diàleg social espanyol s’haguessin tingut en compte la dimensió empresarial, les característiques dels diferents sectors econòmics i els reptes del mercat de treball.
Finalment, l’entitat ha lamentat que la vicepresidenta segona del Govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, no hagi tingut en compte les mesures que PIMEC li va proposar en una trobada el passat mes de setembre a la seva seu a Barcelona. És el cas dels plans per a la millora de la productivitat i mesures per a la reducció de l’absentisme laboral i la gestió de baixes laborals o la posada en marxa d’incentius fiscals i bonificacions a la Seguretat Social per compensar els costos per part de les empreses per no generar un efecte inflacionari.
Entre altres propostes, pel que fa a la contractació pública i les activitats amb preus regulats, li va proposar a Díaz que qualsevol norma que s’adopti comporti el principi de corresponsabilitat de les administracions, amb la possibilitat d’adaptació automàtica de preus per evitar el desequilibri en la relació pública i privada per l’aplicació de la mesura i evitar problemàtiques com les sorgides amb l’SMI.