01/08/2024
PIMEC Comerç presenta a les associacions i gremis del sector l’afectació que suposaria la reducció de la jornada laboral i planteja propostes concretes en clau pime
Més de 300 representants del sector dels establiments de proximitat i el comerç han participat en un acte virtual que la patronal ha organitzat per abordar les afectacions de la reducció de la jornada laboral
Els gremis i associacions assistents a la jornada han advertit que la mesura tindrà un impacte molt negatiu i afectarà la seva solvència i viabilitat
Barcelona, 1 d’agost del 2024. PIMEC Comerç ha presentat a les associacions i gremis del sector les afectacions que tindrà la reducció de la jornada laboral que s’està negociant a Madrid. La sectorial ha analitzat en detall la qüestió, posant el focus en l’impacte que tindrà per l’economia, i en especial, per als establiments de proximitat, en un acte virtual en el qual han participat més de 300 representants d’associacions i gremis.
Per la seva part, el president de PIMEC Comerç, Antoni Torres, rebutja l’actual proposta de reducció de jornada perquè “afecta la solvència, viabilitat i la competitivitat de molts dels establiments de proximitat i les empreses del sector del comerç”. En relació amb el fet que aquesta mesura també comportarà, per mantenir el servei, la necessitat d’incorporar treballadors i treballadores per cobrir les hores de treball, Antoni Torres avisa que actualment ja hi ha professions, especialment les de l’artesania, industrials i serveis de tota mena, amb dificultats per trobar professionals. Torres també manifesta que la feblesa dels establiments de proximitat pel que fa a les afectacions de la reducció de la jornada laboral impactaria en “la cohesió social i l’economia local i suposaria, encara més, una dificultat pel relleu generacional, afectant així o la qualitat del servei al ciutadà o la qualitat de vida de l’autònom”.
Durant la jornada, el president de PIMEC Comerç ha remarcat a les associacions i gremis assistents la importància de l’associacionisme i de participar de l’activisme empresarial de PIMEC Comerç perquè les seves preocupacions i necessitats en relació amb la proposta de reducció de jornada laboral “siguin tingudes en compte als espais on es prenen les decisions”, tot afegint que “no podem oblidar que el comerç és un 13% del nostre PIB i ocupa a Catalunya més de 500.000 persones”.
L’acte també ha comptat amb la participació del secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, que ha manifestat que “no tenim un problema de jornada laboral, comparat amb altres països, perquè així les dades ho demostren, i tampoc ha estat una exigència a la negociació col·lectiva ni focus de conflictes”. En aquest sentit, Ginesta ha explicat que “sí tenim problemes de productivitat, de flexibilitat, una alta incidència de baixes laborals i dificultats per trobar personal adaptat a les necessitats reals del mercat de treball”, afegint que “primer ens cal treballar millor, no només treballar menys”.
Josep Ginesta també ha remarcat que no es pot parlar de la reducció de la jornada laboral sense abordar la mesura “de manera integral i amb una visió de 360º, resolent abans la resta de problemàtiques que té el mercat de treball”.
Les propostes de PIMEC
El secretari general de PIMEC ha explicat durant l’acte algunes de les propostes concretes de la patronal en relació amb l’actual proposta de reducció de jornada laboral. En aquest sentit, ha reivindicat que les micro, petites i mitjanes empreses puguin participar de la negociació de la reforma de l’organització i del temps de treball de forma integral, evitant qualsevol mesura unilateral i mostrant predisposició i aportant propostes.
Del conjunt de mesures que presenta la patronal en destaquen els plans per a la millora de la productivitat i mesures per a la reducció de l’absentisme laboral i la gestió de baixes laborals, alhora que la millora del temps de treball i eventualment, la reducció de la jornada, es vehiculin a través de la negociació col·lectiva, respectant la seva autonomia i adaptació flexible de les mesures, així com fent seguiment de les millores generalitzades.
Així mateix, la patronal creu que els beneficis de qualsevol mesura han de ser compartits, com també el cost que calgui assumir, essent absolutament impensable que una mesura com aquesta pugui o hagi de ser assumida només per les empreses. També considera fonamental la posada en marxa d’incentius fiscals i bonificacions a la Seguretat Social per compensar els costos per part de les empreses per no generar un efecte inflacionari, i considera oportú adaptar la normativa de salut i seguretat laboral.