.jpg)
17/07/2025
Pimec celebra l’ambició global del pressupost de la UE 2028-2034, però reclama més sensibilitat envers les pimes
L’organització empresarial valora positivament l’augment de recursos i el reforç del paper de les regions, però reclama mesures específiques per al teixit empresarial majoritari a Europa
Brussel·les, 17 de juliol del 2025. Davant la proposta de nou marc financer plurianual (MFF) de la Unió Europea per al període 2028-2034, presentada ahir per la Comissió Europea, Pimec celebra l’ambició global del pressupost i el seu increment respecte al període anterior. Tot i així, l’entitat reclama una atenció molt més decidida envers les petites i mitjanes empreses, que constitueixen l’essència del teixit econòmic europeu.
El pressupost proposat ascendeix a gairebé 2 bilions d’euros en preus corrents, una xifra superior als 1,2 bilions del període 2021-2027. Pimec recorda que, en els darrers exercicis, han desaparegut instruments específics per a pimes com el programa COSME o l’SME Instrument, mentre que la Finestreta de Pimes de l’InvestEU ha esgotat els seus recursos. Per això, l’entitat insta a recuperar i ampliar programes concrets per a pimes durant el tràmit legislatiu i el desplegament del nou MFF.
En relació amb el nou Fons Europeu de Competitivitat, dotat amb 400.000 milions d’euros, Pimec reclama que aquests fons es destinin de manera significativa a les pimes, com a principal motor econòmic d’Europa.
L’entitat també valora positivament el reforç dels mecanismes de recursos propis de la UE, tot i que lamenta l’absència de propostes més innovadores, com ara una taxa europea sobre els 15 milions de visats Schengen atorgats cada any o la implementació de figures impositives sobre les grans empreses tecnològiques i el comerç electrònic, principals beneficiaris del mercat únic.
Pimec celebra que la Comissió Europea contempli un paper més actiu de les regions en la gestió del MFF a través de Plans d’Associació Nacionals i Regionals, tal com recollia en el seu document de Propostes per a les Eleccions Europees del 2024. En aquest sentit, afirma que “tot i que caldrà concretar-ne els detalls, Pimec s’alinea amb les reclamacions de la Generalitat i altres governs regionals, en aplicació del principi de subsidiarietat, doncs les regions i municipis són les administracions més properes al ciutadà i han de poder decidir sobre el destí dels fons europeus”.