04/09/2024
La directiva de la UE sobre diligencia deguda i responsabilitat corporativa inclou un suport específic a les pimes
La Directiva sobre Diligència Deguda i Responsabilitat Corporativa va entrar en vigor el passat mes de juliol i els governs tenen dos anys per transposar-la a la legislació nacional.
Des de SMEunited i PIMEC vam fer accions durant el procediment legislatiu per tal d’aconseguir un marc legislatiu que afectés el mínim possible les pimes.
Tot i que en un principi les empreses que formaven part de l’àmbit d’aplicació eren menys grans, aquest es va anar reduint i en la seva versió final es va limitar a aquelles empreses de més de 1.000 treballadors i 450 milions d’euros de facturació.
La nova legislació exigirà a aquestes companyies que adoptin sistemes de monitoratge basat en els riscos de les seves activitats per tal controlar, prevenir o reparar els impactes negatius de les seves operacions en els drets humans i el medi ambient. Així mateix, també hauran d’adoptar i implementar un pla de transició per a la mitigació del canvi climàtic en línia amb els objectius de l’Acord sobre el clima de París.
Si s’identifica una infracció d’aquestes obligacions, les empreses hauran d’adoptar mesures per posar fi o minimitzar els impactes adversos derivats de les seves pròpies operacions, les de les seves filials i les dels socis comercials de la seva cadena d’activitats.
La legislació s’aplicarà de manera gradual:
- A partir del 26 de juliol de 2027: a les empreses de més de 5.000 treballadors i una facturació superior als 1.500 milions d’euros;
- A partir del 26 de juliol de 2028: a les empreses de més de 3.000 treballadors i una facturació superior als 900 milions d’euros;
- A partir del 26 de juliol de 2029: a les empreses de més de 1.000 treballadors i una facturació superior als 450 milions d’euros;