04/06/2024
Josep Ginesta: “Tenim un pitjor mes de maig del que PIMEC voldria en termes d’atur, però millor del que es podia esperar en termes d’ocupació”
La patronal destaca que la reforma laboral ha substituït el model de la temporalitat pel de la intermitència sense resoldre les altes taxes d’atur i apunta que el problema continua sent que els sectors tractors de l’economia tenen dificultats per créixer i per cobrir vacants
El secretari general ha destacat que a les reformes del sistema de prestacions d’atur s’ha millorat el seu import i la taxa de cobertura, però que si no es millora alhora les polítiques actives, l’impuls de les persones cap a l’ocupació i els seus deures, seguirem liderant l’atur a la UE i perdent competitivitat
Barcelona, 4 de juny del 2024. “Tenim un pitjor mes de maig del que PIMEC voldria en termes d’atur, però millor del que es podia esperar en termes d’ocupació”. Així ho ha dit al llarg d’una roda de premsa de valoració de les xifres de l’atur registrat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, qui ha argumentat que “el mal temps ens feia pronosticar un pitjor resultat per l’element d’estacionalitat del sector de l’economia del visitant, el qual depèn en gran mesura a aquestes alçades de l’any del bon temps”. Tanmateix, ha alertat que és pitjor del desitjat: “El nombre de persones aturades continua sent molt elevat”, sent Catalunya la segona Comunitat Autònoma amb més persones aturades registrades a les oficines d’atur, havent reduït l’atur interanual en només una tercera part del que ho ha fet el conjunt d’Espanya.
Després de fer una anàlisi profunda de les dades, Ginesta ha explicat que l’atur registrat a Catalunya se situa en un total de 330.782 persones aturades, i ha destacat que la reforma laboral ha substituït el model de la temporalitat pel de la intermitència, apuntant que el problema és que els sectors tractors de l’economia tenen dificultats per créixer i per trobar persones per cobrir les vacants dels llocs de treball que creen. A continuació, sobre la reforma del sistema de prestacions d’atur, ha comentat que “quan la taxa de cobertura en prestacions és més alta, hi ha una baixa predisposició a transitar cap al mercat de treball si alhora no s’orienten adequadament les polítiques actives d’ocupació”.
D’altra banda, en relació amb l’afiliació a la seguretat social, ha parlat d’un cicle rotatori d’altes i baixes que aquest maig “ha generat un increment de l’afiliació mitjana en 42.144 persones, mentre que el nombre de persones registrades a l’atur no millora en comparació amb anys anteriors, i continua lluny dels nivells registrats pels països del nostre entorn amb els quals competim”.
Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot apuntant que l’atur masculí es redueix de forma més intensa que el femení, tant en termes intermensuals com interanuals. Així, ha explicat que hi ha 190.890 dones en situació d’atur i 139.892 homes. D’altra banda, ha destacat que el comportament de l’atur en les persones joves és més favorable que en el conjunt de la població en termes intermensuals, però pitjor en termes interanuals, amb 19.146 menors de 25 anys en situació d’atur.
En relació amb la permanència a l’atur, Miró ha explicat que 299.554 aturats del mes d’abril encara ho són al maig, amb una taxa de permanència del 88,9%, que arriba fins al 92,6% en el cas de les persones majors de 45 anys. Seguidament, ha dit que hi ha hagut 31.228 entrades i 37.476 sortides, de les quals 23.490 han estat per col·locació, i ha dit que la durada mitjana de la demanda s’ha incrementat lleugerament passant a ser de 9,7 mesos, xifra que continua sent molt elevada mentre existeixen llocs de treball vacants a les empreses.
“La taxa és el doble en el cas de les persones que disposen d’estudis qualificadors superiors respecte de les que disposen d’estudis primaris, fet pel qual insistim en la necessitat d’orientar les polítiques d’ocupació a la inserció laboral, així com d’incidir en mesures preventives contra l’abandonament escolar prematur des de l’àmbit educatiu, ajustant l’oferta a la demanda del mercat de treball”, ha afegit.
Finalment, sobre la taxa de sortida per col·locació -que se situa en un 7%- ha dit que és la pitjor de la dècada, exceptuant el període de pandèmia, i ha constatat que “és paradoxal que, davant la reducció de l’atur s’hauria d’esperar un increment de la taxa de sortida per col·locació, però lluny d’això, s’ha reduït el nombre de persones que surten de la situació d’atur per col·locació al mercat de treball”.