Conveni col·lectiu estatal sector de la construcció – Pla de Pensions
18/03/2024

Conveni col·lectiu estatal sector de la construcció – Pla de Pensions

Què és el Pla de Pensions del Sector de la Construcció? És un pla que permet a les persones treballadores estalviar per al moment de la jubilació mitjançant aportacions mensuals de les empreses, entitats o persones físiques que exploten activitats per compte propi (totes elles, en endavant, ocupadores).   Què protegeix el pla de pensions? El Pla de Pensions cobreix la jubilació, la incapacitat permanent i la defunció de les persones partícips.   Les aportacions mensuals al pla de pensions poden desgravar-se en impostos? Sí, les aportacions al pla de pensions permeten reducció fiscal en l’impost sobre la renda de les persones físiques. Les aportacions al pla de pensions tenen la consideració de despesa de personal a deduir de la base imposable de l’impost sobre societats.   Quines ocupadores estan obligades a adherir-se al pla de pensions? Són entitats promotores del pla de pensions totes les ocupadores a les quals els resulti d’aplicació el VII Conveni Col·lectiu General del Sector de la Construcció (99005585011900). No hi estaran obligades aquelles ocupadores que hagin formalitzat altres instruments de previsió social de la comunitat autònoma o aquelles que hagin formalitzat altres instruments de previsió social amb anterioritat a l’entrada en vigor del Pla de Pensions.   Quines són les obligacions de les ocupadores (entitats promotores)?
  1. Donar-se d’alta al Pla de pensions enfront de l’entitat gestora corresponent.
  2. Donar d’alta totes les persones treballadores a qui els resulti d’aplicació el conveni.
  3. Realitzar les aportacions que corresponguin (quantia, forma i terminis).
  On es troba regulada l’obligació de formalitzar i realitzar aportacions al pla de pensions? L’obligació es troba regulada als articles 52, 56 i al Llibre Tercer del Conveni Col·lectiu general del sector de la construcció (99005585011900).   Quina és la conseqüència de no donar compliment a l’obligació? L’incompliment d’instrumentar els compromisos per a pensions és una infracció molt greu, prevista a l’article 8.15 de la Llei d’Infraccions i Sancions de l’ordre social. La infracció pot comportar multes d’entre 7.501 euros i 225.018 euros.   Amb quina quantitat econòmica ha de contribuir cada persona treballadora/partícip? Mensualment, haurà d’aportar-se la quantitat que resulti segons el conveni col·lectiu d’aplicació (estatal, autonòmic o provincial). Les aportacions hauran de fer-se durant la vigència de la relació laboral a excepció de situacions de suspensió, interrupció o excedència (partícips en suspens), jubilació parcial i períodes d’inactivitat de fixos discontinus. Les aportacions hauran de fer-se igualment en els supòsits següents: naixement, risc en l’embaràs, risc en la lactància, adopció, guarda amb finalitat d’adopció o acollida, reducció de jornada de l’article 37.6 de l’Estatut dels Treballadors, incapacitat temporal derivada del treball, incapacitat temporal per contingències comunes amb hospitalització (període d’hospitalització i 60 dies posteriors) i tancament del centre de treball (art. 12 RD-l 17/1977).   Qui determina els imports de les contribucions empresarials? Els imports de contribucions empresarials han d’establir-se als convenis col·lectius autonòmics o provincials per cada nivell professional (article 52 conveni sectorial estatal):
  • Els imports dels anys 2022 i 2023, en els tres mesos següents de l’entrada en vigor del pla de pensions que, essent vigent des de l’1 de febrer de 2024, esgota el seu termini l’1 de maig de 2024.
  • Els imports de l’any 2024, en el primer trimestre de l’any.
  • Els imports dels anys 2025 i següents, en els tres mesos següents des que el conveni estatal fixi les contribucions empresarials.
En el cas que els convenis provincials o autonòmics no estableixin les contribucions empresarials, aquestes seran establertes per la Comissió Paritària del conveni sectorial estatal. La contribució empresarial haurà de constar a la nòmina de manera separada i identificable respecte de la resta de conceptes salarials.   Quines aportacions han de realitzar-se en l’actualitat? Any 2022: Ha d’aportar-se l’1% dels conceptes salarials de les taules previstes per a l’any 2021 en el conveni que sigui d’aplicació (estatal, autonòmic o provincial). L’aportació es farà proporcionalment a la jornada i al període d’alta de la persona treballadora durant l’any 2022.   Any 2023: Ha d’aportar-se l’1% dels conceptes salarials de les taules previstes per a l’any 2021 en el conveni que sigui d’aplicació (estatal, autonòmic o provincial). L’aportació es farà proporcionalment a la jornada i al període d’alta de la persona treballadora durant l’any 2023.   Any 2024: Ha d’aportar-se l’1% dels conceptes salarials de les taules previstes per a l’any 2021 més un 0,25% dels conceptes salarials de les taules previstes per a l’any 2023 del conveni que sigui d’aplicació (estatal, autonòmic o provincial). L’aportació es farà proporcionalment a la jornada i al període d’alta de la persona treballadora durant l’any 2024.   Quan han de fer-se les contribucions dels anys 2022 i 2023? Han d’ingressar-se dins dels 90 dies següents a la integració del Pla de Pensions.   Hi ha excepcions a la contribució? No hi haurà obligació d’efectuar contribucions quan la retribució fixa anual bruta de la persona treballadora fos superior, a la data d’entrada en vigor del Pla de Pensions, a la retribució fixada en les taules salarials del conveni d’aplicació més els increments indicats en l’apartat anterior. L’anterior s’aplica, únicament, quan la persona treballadora hagués estat contractada amb anterioritat a l’entrada en vigor del pla de pensions (inclosos supòsits de subrogació), vigent des de l’1 de febrer de 2024. Igualment, la persona treballadora podrà sol·licitar que es realitzin les aportacions amb la corresponent detracció a la nòmina.     Més informació: iruedas@pimec.org
Compartir:

linkedin share button