27/11/2024
Contractes mercantils: riscos de la utilització per les empreses de la intel·ligència artificial
En l’era digital actual, l’ús de la intel·ligència artificial (IA) s’ha convertit en un factor clau per a la competitivitat de les empreses. En aquest sentit, la IA permet optimitzar els fluxos de producció, agilitzar tasques monòtones i incrementar la productivitat dels treballadors. En el context del dret mercantil, aquests sistemes poden facilitar l’anàlisi de condicions contractuals i inclús la redacció de contractes.
No obstant això, és essencial que les empreses siguin conscients que, si bé la IA ofereix clars avantatges, la seva aplicació en la preparació de contractes mercantils i de les operacions de caràcter legal pot comportar riscos significatius, que detallarem a continuació:
- Possible pèrdua de confidencialitat: En la redacció de contractes mercantils, els sistemes d’IA necessiten una gran quantitat de dades confidencials com a base per generar els models que li demanem. Aquest fet comporta el risc que la informació confidencial proporcionada sigui tractada sense l’autorització o les garanties adequades, amb la possibilitat de derivar en responsabilitats legals importants per a l’empresa en cas de filtració d’aquestes dades sensibles.
- Manca de precisió del llenguatge jurídic emprat per la IA: La IA pot no captar els matisos legals i utilitzar un llenguatge imprecís en la seva redacció, fet que pot donar lloc a clàusules contractuals amb diverses interpretacions. En conseqüència, aquestes clàusules mal formulades poden deixar l’empresa exposada a majors riscos de litigis, en no protegir els seus interessos davant canvis imprevistos, incompliments o danys imputables a l’altra part.
- Incompliment normatiu: Sense una supervisió adequada, els contractes generats per Intel·ligència Artificial poden no identificar correctament la legislació aplicable a cada contracte concret, o fer referència a lleis que ja no són vigents. Aquest incompliment de les normatives legals específiques de cada jurisdicció pot exposar la societat a possibles sancions.
- Personalització limitada: Els contractes generats mitjançant IA solen ser generals i poden no ajustar-se a les particularitats de l’acord ni als objectius de negoci específics de l’empresa. Així, per exemple, en no incloure adequadament clàusules d’exclusivitat, de confidencialitat o de protecció de la propietat intel·lectual, l’empresa pot trobar-se en situacions en què tercers es beneficiïn injustament de la seva tecnologia o del seu know-how.
- Desavantatges en la negociació: Sense supervisió, els sistemes d’IA poden incloure termes desfavorables o cedir en aspectes importants que un professional experimentat hauria considerat beneficiosos i crucials per a l’empresa. Per exemple, és possible que els sistemes d’IA no coneguin els estàndards i les pràctiques habituals d’un sector concret.