Atenció: Reclamacions de les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social
04/10/2024

Atenció: Reclamacions de les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social

Recentment, molts autònoms han rebut cartes de les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social (MCOSS) reclamant la devolució parcial o total de les prestacions que van percebre durant el confinament de 2020, al·legant que no es complien els requisits per tenir dret a aquestes ajudes. El 17 de març de 2020, es va publicar en el BOE el primer Reial Decret amb mesures extraordinàries per afrontar l’impacte de la COVID-19. Per als autònoms, es va aprovar la prestació extraordinària per cessament d’activitat (PECATA), gestionada majoritàriament per les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social (MCOSS) a través del Reial Decret-Llei 8/2020 i posteriors. Aquesta prestació permetia als autònoms cobrar una ajuda equivalent al 70% de la base reguladora per la qual cotitzaven en el RETA, amb l’objectiu de protegir el col·lectiu davant la crisi. Les condicions per tenir dret a la prestació extraordinària eren, entre d’altres, que el negoci hagués tancat per suspensió legal de la seva activitat (com els bars) o que la seva activitat hagués caigut en un 75% en relació amb la mitjana de facturació del semestre anterior. Des de l’inici de la pandèmia fins al març de 2022, s’han implementat altres modalitats diferents de prestació extraordinària per cessament d’activitat, gestionades pràcticament en la seva totalitat per les mútues, amb successives modificacions legals per adaptar les prestacions a les circumstàncies de cada moment. Durant els primers moments de la pandèmia, els professionals havien de sol·licitar les ajudes abans de conèixer l’impacte real als seus negocis. Per facilitar-ho, el govern espanyol va permetre concessions provisionals basades en una declaració responsable, amb el requisit de demostrar-ho més endavant. Actualment, el Tribunal de Comptes ha requerit a la Seguretat Social una revisió exhaustiva dels fons públics destinats a les prestacions per garantir la seva correcta gestió. Per això, les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social (MCOSS) han començat a revisar totes les prestacions concedides provisionalment, motiu pel qual esteu rebent cartes de revisió i/o reclamació. Per facilitar la vostra gestió, podeu consultar tot seguit les Preguntes freqüents sobre les reclamacions de prestacions per cessament d’activitat: 
  1. Per què he rebut una carta de la Mútua d’Accidents de Treball sobre la prestació de cessament d’activitat? Les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social estan reclamant per una directriu del Ministeri les prestacions atorgades durant l’època COVID i, en alguns casos, estan requerint la devolució de les prestacions si consideren que no es complien els requisits establerts.
  2. Què he de fer si la Mútua d’Accidents de Treball m’ha requerit la devolució de la prestació? Et recomanem que et posis en contacte amb el teu gestor, perquè t’ajudi a preparar la documentació necessària per atendre el teu cas.
  3. Quina documentació necessito per acreditar el cessament d’activitat durant l’època COVID? És necessari aportar documents que justifiquin la caiguda d’ingressos, com ara declaracions d’impostos, factures emeses, comptabilitat oficial o altres proves formals. La cartilla del banc no és suficient.
  4. Com es realitza la contestació a la sol·licitud de prestació que es va presentar durant la COVID? Les entitats gestores (Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social (MCOSS)), d’acord amb la sol·licitud presentada i la documentació aportada, emeten una resolució provisional que pot estimar o desestimar el dret a la prestació sol·licitada. Un cop finalitzat l’estat d’alarma, s’han estat revisant totes les resolucions provisionals. Si es detecta que l’interessat no tenia dret a la prestació, s’inicien els tràmits per reclamar les quantitats indegudament percebudes.
  5. Els meus gestors poden gestionar aquesta reclamació per mi? Sí, els gestors són professionals que poden presentar la documentació que us hagin requerit, són qui habitualment presenten els vostres impostos trimestralment i poden fer les al·legacions per tal de defensar el teu cas davant la mútua. Així mateix, si ho desitgeu des del departament jurídic de PIMEC també us ho podrem gestionar. https://pimec.org/serveis/assessorament-legal
  6. Podem gestionar aquesta reclamació a través de PIMEC? Com a soci de PIMEC, tens accés a quantes consultes telefòniques necessitis per obtenir una segona opinió o resoldre dubtes que afecten el teu dia a dia empresarial i professional en tots els àmbits del negoci. Des de PIMEC, us oferim orientació, assessorament i el servei per realitzar totes aquelles gestions que pugueu necessitar.
  7. Com sé si la reclamació de la mútua és correcta? Cal revisar la normativa aplicable i verificar si la reclamació és procedent segons les condicions establertes en el moment de la prestació per cessament de l’activitat.
  8. Què passa si no puc retornar la prestació que la mútua em reclama? En aquest cas, és recomanable explorar les opcions disponibles, com ara pactar un pla de pagament o presentar al·legacions si creus que la devolució no és correcta, sempre que estiguis dins el termini habilitat per fer-les.
  Més informació: sballell@pimec.org
Compartir:

linkedin share button