20/01/2015
El teu e-commerce compleix la nova normativa?
El passat 13 de juny va entrar en vigor a Espanya la nova Llei General per a la Defensa dels Drets dels Consumidors i Usuaris, una nova normativa d’e-commerce que suposa canvis significatius per a les empreses de comerç electrònic.
L’Associació Espanyola de l’Economia Digital ha elaborat una guia amb l’objectiu d’aclarir tots els dubtes sobre aquesta llei i ajudar les empreses a conèixer com els afecta en els seus negocis. A continuació et fem un recordatori dels principals punts que cal tenir en compte si tens un e-commerce.
Informació prèvia i posterior a la realització de la comanda
Característiques principals dels béns i serveis, que dependran del tipus de producte o servei posat a la venda; en qualsevol cas serà obligatori informar d’una possible restricció de l’oferta.
Identitat del venedor. S’haurà d’informar, a més del nom comercial, de la denominació social de l’empresa o nom i cognoms de la persona física, del número d’identificació fiscal, de les dades d’inscripció en el Registre Mercantil, i de les dades d’autorització administrativa que fossin necessàries per a l’activitat.
L’adreça completa de l’establiment i la seu del venedor
Preu. S’ha d’informar prèviament del preu del producte, incloent-hi impostos i taxes, o de la manera com s’elabora un pressupost en el cas que es requereixi, així com de qualsevol despesa addicional de transport. Això també s’aplica en cas que es tracti d’un servei de facturació mensual. Si no s’informa d’aquestes despeses, el consumidor no tindrà l’obligació de pagar-les.
Procediments de pagament, lliurament i execució. Cal informar de manera correcta dels mètodes possibles de pagament i dels terminis de lliurament.
Lliurament de béns i prestació de serveis
En cas que no s’especifiqui un termini de lliurament, s’establirà un període màxim de 30 dies a partir de la realització de la comanda. En cas que no es compleixi el termini s’ha d’informar d’un termini addicional, i en cas d’incompliment de qualsevol d’ambdós terminis, el client té el dret d’anul·lar el contracte i sol·licitar la devolució de l’import de compra. Si el retard no està justificat, el consumidor podrà reclamar el doble de l’import o exigir una indemnització per danys i perjudicis.
Si el producte sol·licitat no està disponible, el venedor haurà d’oferir un producte similar o superior pel mateix preu. I en cas de dany o pèrdua del producte en el transport, el venedor en serà responsable, llevat que el transport sigui escollit o gestionat pel propi client.
Dret de devolució
La nova llei ha ampliat el termini obligatori de devolució de 7 dies hàbils a 14 naturals, i en el cas que el venedor no informi el consumidor del termini, aquest passa a ser de 12 mesos.
El venedor ha d’informar de manera clara de tot allò relacionat amb les devolucions: formes de devolució, costos de devolució i casos en què no es permet exercir aquest dret. A més s’obliga el venedor a facilitar, abans de la comanda, un document o formulari per mitjà del qual es pugui exercir el dret de devolució.
En casos específics no existeix aquest dret.
Trucades comercials
No es poden fer trucades comercials en festius, caps de setmana i laborables entre les 21:00 hores i les 9:00 hores, ni automatitzades, sense el consentiment previ del consumidor.
Les trucades comercials s’han de fer des d’un número de telèfon identificable on s’especifiqui: la identitat del venedor o empresa, l’objectiu comercial de la trucada, el dret de l’usuari a rebutjar noves ofertes i l’origen de les dades si provenen de fonts accessibles al públic.
Atenció al client
S’ha de posar a disposició del consumidor un número de telèfon d’atenció al client; el cost de la trucada no pot ser superior a la tarifa bàsica. A més cal proporcionar una adreça postal, telèfon, fax i correu electrònic, als quals el client es pugui adreçar per reclamar.
S’haurà de donar resposta al més aviat possible, en el termini màxim d’un mes des de la reclamació.
Informació extreta del blog www.increnta.com
Des de PIMEC et volem i podem ajudar a resoldre qualsevol dubte que tinguis en relació amb la teva botiga online.
Contacta amb nosaltres i explica’ns què necessites.
Eva Martos
Responsable de projectes web i multimèdia
emartos@pimec.org
93 496 45 00