12/09/2024
“Tenim ADN rural”
Des de la Fundació PIMEC impulsem l’eix Pime i Nova Ruralitat a través de l’Aliança d’Entitats de Dones Rurals i entrevistem una de les seves membres més actives: Anna Martí Abella, presidenta de l’Associació per al Desenvolupament Rural, amb mirada de dona (ADR) i mentora de l’Aliança.
Anna, com et definiries?
Soc pagesa i ramadera en les explotacions familiars, amb més de vint anys d’activisme rural. He treballat amb el meu pare i el meu marit, amb qui segueixo compartint la feina cada dia. M’encarrego de la direcció administrativa i soc la responsable de les experiències d’oleoturisme.
Mare de dos fills, en Pau i la Laia, que han decidit continuar el negoci de la família en l’àmbit rural. En Pau, amb un grau superior tècnic agrònom i de gestió agrària, lidera la producció familiar d’oli d’oliva a la població de Palma d’Ebre. La Laia, arqueòloga que ha participat en projectes de la UAB a Catalunya i en l’àmbit europeu, s’ha incorporat recentment a l’empresa com a adjunta a direcció.
A casa ho tenim clar: “l’objectiu és fer viables tots els negocis rurals, tenim ADN rural”.
Què és l’Associació per al Desenvolupament Rural amb mirada de dona (ADR)?
L’ADR és el braç de FADEMUR a Catalunya, entitat que ens aporta una visió estatal molt interessant de l’àmbit rural. Des de l’ADR fomentem la conciliació entre la vida familiar i l’empresarial; lluitem per aconseguir territoris sostenibles tenint en consideració tres eixos: disminuir la bretxa salarial entre homes i dones, reduir la violència de gènere i estimular la relació amb altres entitats; promovem formacions en línia en diferents àmbits: gestió del negoci, màrqueting digital, pilotatge de drons, poda d’oliveres i economia circular, entre altres; i facilitem l’accés al finançament a través de l’assessorament.
Què espereu des de l’ADR pel fet d’haver-vos convertit en membre de l’Aliança d’Entitats de Dones Rurals?
En primer lloc, vull felicitar la Fundació PIMEC per la iniciativa de crear i impulsar l’Aliança, que és molt important per connectar els diferents territoris i tenir contacte amb altres entitats de l’àmbit rural amb l’objectiu de retroalimentar-se. En segon lloc, m’agradaria que es contribuís a desenvolupar el paper de la dona, tant professionalment com personalment, projectant-la a la posició que li pertoca. I, en tercer lloc, fer sostenible l’activitat rural, trencant el seu aïllament i incentivant el relleu generacional.
Quins plans de futur teniu per als vostres negocis familiars en l’àmbit rural?
Per sobre de tot, donar valor afegit al nostre projecte. Per això, ara estem diversificant l’activitat i hem creat un espai multifuncional dins de la nostra finca, on organitzem tasts d’olis, classes de ioga, concerts de cambra i, fins i tot, convertim les persones en olicultores per un dia.
Vols conèixer més sobre l’Aliança d’Entitats de Dones Rurals o sobre l’eix de nova ruralitat de la Fundació PIMEC? Entra a: https://www.fundaciopimec.org/que-fem/pime-i-nova-ruralitat/ Posa’t en contacte amb nosaltres a: novaruralitat@fundaciopimec.org |