17/04/2024
S’obre la convocatòria d’ajuts per a l’impuls de l’economia circular en el sector tèxtil, de la moda i confecció i del calçat
Aprofita els nous ajuts per a l\\\’impuls de l\\\’economia circular en el sector tèxtil, de la moda i confecció i del calçat. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 10 de juny de 2024.
Enguany s’ha publicat l’extracte de la resolució de 8 d’abril de 2024, de la Direcció de la Fundació Biodiversitat F.S.P., per la qual s’aprova la publicació de la convocatòria d’ajudes per a l’impuls de l’economia circular al sector tèxtil, de la moda i confecció i del calçat.
Les bases reguladores d’aquests ajuts queden definides mitjançant l’Ordre TED/167/2024
A continuació us oferim un breu resum dels punts més destacats d’aquests ajuts:
OBJECTIU
Donar suport a projectes que contribueixin de forma substancial a millorar la sostenibilitat i circularitat dels processos industrials i empresarials del sector del tèxtil, de la moda i confecció i del calçat.
BENEFICIARIS
Podran obtenir la condició de beneficiaris d’aquest ajut, sempre que estiguin legalment i vàlidament constituïdes i disposin d’un establiment o sucursal a Espanya:
- Les persones jurídiques de dret privat amb personalitat jurídica pròpia. No podran acollir-se als ajuts les entitats sense afany de lucre, a excepció de les entitats d’economia social.
- Les entitats d’economia social definides en l’article 5 de la Llei 5/2011, de 29 de març, d’Economia Social.
- Les agrupacions de les anteriors sempre que estiguin participades per, almenys, una pime, start-up o entitat d’economia social, sense necessitat que aquestes agrupacions disposin de personalitat jurídica.
- Ecodisseny de productes.
- Millora de la gestió de residus tèxtils.
- Traçabilitat de productes, substàncies, materials i residus per a la seva mesura, control i seguiment amb la finalitat d’obtenir productes segurs i incrementar el volum de reciclatge d’alta qualitat.
- Nous models de negoci basats en la digitalització com a instrument per a processos de servitització.
- Serveis de retorn de productes usats per a reutilitzar-los, remanufacturar-los o reciclar-los.
- Inversions que redueixin la generació de minves i residus preconsum i/o que suposin una millora de la situació actual en el tractament dels residus generats per la mateixa entitat beneficiària.
- Inversions que redueixin el consum de matèria primera verge mitjançant l’ús de subproductes o de materials procedents de residus.
- Inversions que redueixin el consum de matèria primera verge mitjançant l’increment en l’eficiència de l’ús de materials sense comprometre la seva durabilitat i reciclabilitat.
- Substitució de fibres i materials per altres amb un menor impacte ambiental.
- Desenvolupament o canvi cap a models de negoci basats en la servitització i/o en productes de major qualitat i durabilitat que ofereixin garanties de reparabilitat i reciclabilitat.
- Mesures per abordar l’alliberació no intencionada de microplàstics dels productes tèxtils en tot el seu cicle de vida.
- Substitució de substàncies perilloses i de substàncies extremament preocupants en materials i productes.
- Substitució de productes químics per enzims.
- Incorporació dels criteris ecològics establerts en la Decisió de la Comissió dels criteris ecològics per a l’atorgament de l’etiqueta ecològica de la UE als productes tèxtils.
- Inversions en sistemes i infraestructures que milloren la classificació del residu tèxtil.
- Inversions en sistemes i infraestructures que impulsen la preparació per a la reutilització.
- Desenvolupament de sistemes i infraestructures de tractament de residus que permetin incrementar i optimitzar l’obtenció de material reciclat d’alta qualitat, i generar noves matèries primeres.
- Sol·licitud: El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el 10 de juny de 2024.
- Resolució: 6 mesos des de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.
- Execució: Com a màxim fins al 30 de juny de 2027.
- Justificació: 2 mesos des de la finalització del termini d’execució.