20/01/2025
PIMEC reuneix el teixit associatiu del comerç a la primera Cimera de Catalunya i demana que es tinguin en compte els costos ocults del comerç en línia i que es reverteixin en l’equitat i competitivitat dels establiments de proximitat
El president de PIMEC Comerç, Antoni Torres, ha traslladat als representants de l’administració pública la necessitat de protegir el sector amb marcs normatius justos que afavoreixin la seva viabilitat i solvència
Vic, 20 de gener del 2025. PIMEC ha reunit avui el teixit associatiu i més de 300 empresaris i empresàries en la primera Cimera del Comerç de Catalunya per reivindicar el paper dels establiments de proximitat com agents clau per a la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental. Durant l’acte, l’entitat ha demanat que es tinguin en compte els costos ocults del comerç en línia i que es reverteixin en l’equitat i la millora de la competitivitat dels establiments de proximitat.
Durant la jornada, celebrada a l’Edifici El Sucre de Vic, el president de PIMEC Comerç, Antoni Torres, ha posat en valor que el sector és fonamental per a la cohesió social, però també “actors essencials en la sostenibilitat econòmica i mediambiental”. A més, ha traslladat als representants de l’administració pública les necessitats del comerç de proximitat. En aquest sentit, ha fet una crida a facilitar la transformació digital, incentivar polítiques que afavoreixin el comerç sostenible, la protecció del sector amb marcs normatius que afavoreixin la seva implantació, solvència i sostenibilitat econòmica i l’establiment de mecanismes fiscals que afavoreixin la creació d’ocupació.
El president de PIMEC Comerç ha conclòs la Cimera manifestant que “l’agilitat, adaptabilitat i proximitat són avantatges competitius dels establiments de proximitat i han de ser protegits i potenciats” i ha afegit que aquestes qualitats no només asseguren la seva supervivència, sinó que “també fan del sector un element indispensable per a la construcció d’una societat més justa, sostenible i connectada”.
L’alcalde de Vic, Albert Castells, ha manifestat durant la seva intervenció que “Vic és una ciutat amb un teixit comercial dinàmic que, gràcies a la seva tradició de comerç de proximitat, contribueix no només a la identitat de la ciutat, sinó també al benestar econòmic i social de tots els vigatans i vigatanes.” A més, ha destacat el seu orgull pel dinamisme i la capacitat d’innovació del comerç local, destacant que “és una força viva i essencial per a la nostra ciutat”.
Per la seva part, la directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Marta Angerri, ha ressaltat que el Govern està treballant conjuntament amb PIMEC ”un pla d’actuacions per afrontar els reptes del sector i millorar la competitivitat de les pimes comercials catalanes”. Concretament, Angerri ha explicat que es tracta “d’un conjunt d’accions que giren al volant de tres grans àmbits: la digitalització del comerç; el suport a la professionalització i millora de la competitivitat de les empreses i les associacions de comerciants; i el projecte de suport a l’atracció de talent i formació”.
Al llarg del seu discurs, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha manifestat que els establiments de proximitat són “generadors de riquesa i de progrés social”, tot apuntant la importància d’analitzar els reptes i els escenaris de futur del sector perquè “de la vostra supervivència i resiliència depèn la força del nostre teixit empresarial i productiu”. Antoni Cañete també ha defensat la necessitat de legislar pensant en petit, tenint en compte la dimensió i la capacitat de les pimes. En aquest sentit, el president de PIMEC ha demanat polítiques que fomentin el relleu generacional dels establiments de proximitat i una reforma de l’administració per alleujar la burocràcia de les pimes.
La Cimera del Comerç aborda els reptes, la innovació i el futur del sector
L’esdeveniment ha comptat amb una ponència a càrrec d’Albert Vinyals, doctor en psicologia del consumidor i docent en neuromàrqueting, que ha instat les associacions de comerciants a recuperar el discurs positiu cap al client i a redefinir un nou relat en aquesta línia. A continuació, s’ha celebrat una taula rodona amb la participació de les següents empreses: Perruqueries Carol Bruguera, L’Engruna i Marfranc. L’objectiu ha estat donar a conèixer les diferents experiències empresarials d’aquests establiments de proximitat i mostrar com s’han adaptat a les noves realitats i canvis del mercat.
Seguidament, la Cimera ha comptat amb tres experts en diferents àmbits que han explicat les transformacions clau que redefiniran el retail i la visió global dels negocis. Les temàtiques que s’han abordat han estat les innovacions tecnològiques en la millora de l’experiència del client i la gestió comercial, a càrrec de Juanjo Berbel, president de la Comissió de Digitalització i Innovació de PIMEC, i els nous hàbits de consum i com adaptar-se, a càrrec de Núria Beltran, experta en comerç, conferenciant, assessora i formadora.
En finalitzar la Cimera del Comerç, els assistents han pogut participar en dos tallers pràctics. D’una banda, Laia Morales, socia-fundadora de Bexperience, ha explicat com aplicar la intel·ligència artificial a les associacions de comerciants. El segon taller s’ha centrat en les claus per sobreviure al nou comerç, a càrrec de David Balsega, especialista en estratègia, lideratge i vendes globals.
L’acte ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic i Vic Comerç.