14/11/2024
PIMEC reclama que la Generalitat pagui directament als subcontractistes per combatre la morositat i enfortir les pimes en els contractes públics
En una jornada organitzada pel Departament d’Economia i Finances, el president de PIMEC ha demanat que la reserva de la compra pública per a les pimes sigui equivalent al seu pes real en l’economia, una lotització acotada i l’actualització dels contractes públics, i ha valorat molt positivament la receptivitat mostrada per la consellera a les seves propostes
Barcelona, 14 de novembre de 2024. En el marc de la jornada “La participació de les pimes en els contractes públics de la Generalitat de Catalunya”, organitzada pel Departament d’Economia i Finances, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha demanat amb urgència que el Govern implementi el pagament directe als subcontractistes en els contractes públics. Aquesta mesura beneficiaria de manera significativa el teixit empresarial català, generant un impacte estimat de 3.000 milions d’euros anuals, que representen el 50% del volum total de contractació pública.
PIMEC recorda que aquesta mesura permetria que les pimes cobrin en 30 dies, en lloc dels 68 actuals, suposaria un estalvi financer rellevant i milloraria la seva viabilitat i competitivitat.
En línia amb l’SME Relief Package anunciat per la Comissió Europea, PIMEC ha defensat que el Govern català reservi una part de la compra pública per a les petites i mitjanes empreses fins que aquesta participació s’equipari al seu pes real en l’economia. “És fonamental que la quota de les pimes en la contractació pública reflecteixi el seu paper clau en la generació de Valor Afegit Brut (VAB)”, ha assenyalat el president de PIMEC.
Una de les principals dificultats per a l’accés de les pimes a la contractació pública és el disseny dels contractes. Per aquest motiu, PIMEC exigeix una obligació normativa de “lotitzar” els contractes i limitar el número de lots adjudicats per empresa, cosa que afavoriria la participació de les empreses de menor dimensió. “Lotitzar significa legislar pensant primer en les pimes i garantir que aquestes puguin accedir als contractes públics en condicions justes”, ha explicat Cañete, insistint que calen criteris de seguretat jurídica que evitin que grans grups empresarials superin els límits d’adjudicació mitjançant l’ús de diferents marques del mateix grup.
En el context actual d’inflació i d’increments significatius en els costos empresarials, PIMEC també ha posat en relleu la necessitat d’indexar i actualitzar els contractes públics. Segons ha exposat Cañete, “l’augment de costos ha afectat greument els marges de les pimes des de la pandèmia, i adaptar els contractes als nous preus és essencial per evitar tensions en la viabilitat de les empreses que depenen de la contractació pública”.
El president de PIMEC ha valorat positivament la receptivitat mostrada per la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, envers les seves propostes, i ha subratllat que “estem compromesos amb la col·laboració publicoprivada i continuarem treballant conjuntament amb totes les administracions per impulsar la millora de l’entorn econòmic i empresarial del país”.