25/09/2024
PIMEC demana que Europa recuperi el seu lideratge econòmic situant les pimes en el centre amb motiu del Consell de Competitivitat de la UE
Reclama tenir en compte les propostes dels informes de Mario Draghi i d’Enrico Letta, tot i que lamenta que ambdós estudis ignoren la incidència de la morositat en la competitivitat i la viabilitat empresarial
Brussel·les, 25 de setembre del 2024. Amb motiu del Consell de Competitivitat de la Unió Europa, que demà tractarà el futur de la competitivitat europea i els reptes que afronten la indústria i les empreses en el mercat únic, PIMEC ha reclamat -entre altres qüestions- una simplificació administrativa a través de la reducció de la burocràcia.
En relació amb l’informe “El futur de la competitivitat a Europa”, que l’economista i exdirector del Banc Central Europeu Mario Draghi presentarà demà en aquest Consell, la patronal catalana ha recordat que també l’estudi “Molt més que un mercat” de l’ex primer ministre italià i president de l’Institut Jacques Delors, Enrico Letta, reconeix que les pimes europees estan patint traves reguladores i administratives importants que, entre altres factors, suposen una barrera per al seu creixement.
Per això, PIMEC ha insistit en la necessitat d’un entorn més propici per a la inversió i la innovació empresarials i, en aquest sentit, ha celebrat el nomenament d’un Comissari per a la implementació i simplificació en la nova Comissió Europea 2024-2029. Sobre aquesta qüestió, ha desitjat que el nou comissari pugui coordinar els seus esforços amb les administracions nacionals per evitar que aquestes afegeixin noves obligacions a les empreses -l’anomenat goldplating- en el moment de transposar les directives europees.
També en referència a l’informe de Draghi, la patronal catalana ha coincidit amb la importància d’incrementar la productivitat per impulsar el creixement a llarg termini de la mà de la inclusió social. De la mateixa manera, ha constatat la llarga durada dels procediments d’atorgament de permisos per al desenvolupament de projectes empresarials, proposant ampliar el silenci administratiu en més supòsits per tal d’accelerar aquests processos com indicava PIMEC en les seves propostes per al nou mandat europeu.
Pel que fa als costos energètics, ambdós informes alerten dels efectes negatius dels alts preus, fet pel qual l’entitat celebra que s’apunti a una baixada a escala europea de les taxes energètiques, així com una reforma del marc que regula la fixació dels preus, deslligant-lo dels preus de les energies fòssils tal com PIMEC reclama fa anys.
D’altra banda, ha alertat que Draghi defensa exemptar les pimes de les normatives que només les grans empreses poden complir, fet que pot impedir que s’adaptin a les transicions verda i digital. PIMEC ha demanat que aquestes s’abordin sota la premissa de legislar pensant primer en els més petits, les pimes, tal com van instar els caps d’Estat i de Govern a la Comissió Europea al Consell Europeu.
Finalment, la patronal ha lamentat que ambdós informes no tenen en compte la importància que té posar fi a la morositat per a la competitivitat empresarial, com sí que ho fa l’informe “European Payment Report 2024” d’INTRUM, i fa una crida a què s’aprovi la revisió de l’actual directiva europea de lluita contra la morositat.