15/04/2024
PIMEC presenta les seves propostes en el primer debat electoral amb els principals candidats a la Presidència de la Generalitat davant de representants de més de 80 gremis, associacions i federacions, i personalitats del món econòmic
Les pimes presenten davant dels candidats a les eleccions al Parlament propostes en matèria de fiscalitat, finançament, treball, emprenedoria, infraestructures, entre altres
Antoni Cañete reclama afrontar els grans reptes de país, com la transformació digital o la transició energètica, des de la col·laboració publicoprivada i pensant primer en els petits
Barcelona, 15 d’abril del 2024. PIMEC ha demanat avui als candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya un compromís per al pròxim mandat focalitzat en els eixos que millorin el progrés econòmic i social, durant el primer debat electoral i l’únic en l’àmbit econòmic i empresarial sota el títol “Les pimes, motor de Catalunya”. El president de la patronal, Antoni Cañete, ha explicat i lliurat les propostes de PIMEC en els àmbits de normativa i processos administratius, productivitat, finançament, fiscalitat, treball, emprenedoria i relleu empresarial, internacionalització, R+D+i, infraestructures, món rural, energia, aigua i indústria, col·laboració publicoprivada, comerç, fons europeus, turisme i serveis a les persones.
Entre aquestes mesures, PIMEC destaca la necessitat d’instaurar una pausa en l’elaboració de noves lleis durant la pròxima legislatura. En aquest sentit, ha fet una crida als candidats perquè es comprometin a no generar més legislació que l’estrictament necessària i a concentrar els esforços en simplificar i clarificar les normatives que ja tenim. La patronal considera que això no només reduiria la complexitat i els costos associats als tràmits administratius, sinó que també afavoriria un entorn més propici per a la inversió i la innovació empresarial, aconseguint un marc legal que realment faciliti, i no entorpeixi, l’activitat econòmica i el desenvolupament de les pimes a Catalunya.
“Quan des de PIMEC fem activisme empresarial i denunciem els terminis de pagaments abusius, defensem els vostres interessos; quan expliquem que tenim un problema d’absentisme, tenim la valentia de dir allò que tothom pensa però no verbalitza, i quan desafiem les estructures de poder per tal que les pimes catalanes tinguin veu pròpia al diàleg social espanyol, assolim una fita històrica per l’economia”, s’ha dirigit Cañete als més de 250 empresaris i empresàries, personalitats del món econòmic i social i representants de més de 80 gremis, federacions i associacions empresarials.
“Hem d’afrontar els grans reptes de país, com la transformació digital o la transició energètica, des de la col·laboració publicoprivada i amb corresponsabilitat per donar una resposta conjunta entre tots els agents implicats”, ha reclamat Cañete abans d’afegir que cal fer-ho sota la premissa que “cal legislar pensant primer en els petits” -les empreses de menor dimensió- per fer gran l’economia en benefici del progrés social.
El debat al Born Centre de Cultura i Memòria
El debat ha estat moderat per la periodista de TV3, Cristina Riba, i ha girat al voltant de tres grans blocs temàtics: La formació, captació i retenció de talent; una administració pública aliada de les empreses; i reptes del present per una major competitivitat.
Salvador Illa ha proposat cinc estratègies per part del PSC: “Estabilitat, previsió i certeses; modernització de l’administració pública per evitar que sigui una barrera i un coll d’ampolla; mesures en relació amb l’aigua, l’energia i les infraestructures; serveis públics excel·lents en matèria d’ensenyament, salut i habitatge; i una fiscalitat justa”. Així mateix, Illa creu que “és moment d’oferir protecció i certesa, tocant de peus a terra després d’anys perduts per a Catalunya”. “Hem d’obrir una etapa de recuperació de la democràcia, unint i servint per generar prosperitat i mantenir la cohesió social, i les pimes són essencials i necessiten les infraestructures i un finançament adequat”, ha conclòs.
El candidat per ERC, Pere Aragonès, ha dit que es presenta “amb l’aval de la feina feta en una legislatura que va començar amb la pandèmia, la qual vam superar amb una agilitat destacable”. I ha explicat que té la intenció de continuar amb la reindustralització de Catalunya amb el desplegament del Pacte Nacional per la Indústria, treballar per una Formació Professional estratègica i aconseguir un Pressupost expansiu “des d’una governança compartida amb els agents socials més representatius”. A continuació, ha explicat que el Govern s’ha sentit identificat amb les pimes, per la “molta feina incompresa amb grans projectes que tenen pals a les rodes, però sempre acabem aixecant la persiana”, assenyalant que “ERC representa la Catalunya, els seus treballadors i les seves empreses”.
Per part seva, Josep Rull de Junts + Puigdemont per Catalunya ha defensat “més visió i recuperació” per fer “que funcioni l’ascensor social i per assolir que l’economia sigui productiva a través d’un govern amb una agenda de transformació”. A més, ha afegit que “cal que l’esforç sigui reconegut i tingui recorregut amb una administració pública que no entorpeixi l’activitat empresarial ni tampoc la societat civil per ser capaços de capgirar aquesta situació”. Seguidament, ha indicat que “aquestes eleccions van d’una nació que pensi en gran i doni la possibilitat de construir un projecte de benestar i prosperitat”.
Jéssica Albiach, de Comuns Sumar ha volgut destacar l’encert que suposa que PIMEC sigui present al Consejo Nacional de Convenios Colectivos i ha proposat “un banc català d’inversió per a les pimes, lluitar contra la morositat, una llei de polígons per crear una xarxa d’àrees de promoció econòmica, una energia justa i una electrificació de l’economia, així com un replantejament de l’FP per retenir talent i impulsar la qualificació de les persones”. En relació amb la transició ecològica ha dit que “és una obligació i una oportunitat per fer la nostra economia més resilient i competitiva”, afegint que Catalunya no pot esperar més a tenir bones infraestructures, energies renovables i una FP que respongui a les necessitats de país.
Finalment, Alejandro Fernández del PPC ha defensat “acabar amb la criminalització dels empresaris i les empresàries amb coratge per defensar els seus valors, lluitant contra fets com la turismofòbia o la industriafòbia”. En aquest sentit, ha considerat que “cal canviar el clima d’atac a l’economia productiva, garantint la seguretat jurídica i la defensa de la cultura de l’esforç amb estabilitat política, simplificació administrativa i respecte”. Per acabar la seva intervenció s’ha referit al procés dient que “és la dècada perduda que no porta la independència, sinó la decadència” i ha dit que la seva candidatura portarà estabilitat i de la seguretat jurídica dins una nova etapa que recuperi la feina ben feta.