02/10/2024
PIMEC i la consellera d’Economia i Finances aborden mesures per afavorir el creixement de les micro, petites i mitjanes empreses a Catalunya
Al llarg de la trobada, acorden constituir un grup de treball per treballar en la millora del sistema impositiu i la facilitació del compliment de les obligacions tributàries de les empreses
També es comprometen a constituir una comissió de treball per abordar el desplegament efectiu de la facilitació de l’activitat econòmica, la desburocratització i la millora de la relació entre l’empresa i l’administració
Barcelona, 2 d’octubre del 2024. PIMEC i la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, han abordat avui les mesures necessàries per afavorir el creixement de les micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya. Ha estat al llarg d’una trobada amb el president de la patronal, Antoni Cañete, en la seu d’aquest Departament de la Generalitat de Catalunya, on ambdues entitats han acordat constituir un grup de treball per treballar en la millora del sistema impositiu i la facilitació del compliment de les obligacions tributàries de les empreses. A més, s’han compromès a la constitució d’una comissió de treball per abordar el desplegament efectiu de la facilitació de l’activitat econòmica, la desburocratització, així com per millorar la relació entre l’empresa i l’administració pública.
Durant la reunió, PIMEC ha proposat mesures per garantir una fiscalitat més justa per a les micro, petites i mitjanes empreses, així com per a les persones autònomes de Catalunya. En paraules de Cañete, “amb una fiscalitat adaptada a la mida empresarial, atraurem i retindrem talent a més d’impulsar el creixement, la competitivitat i la viabilitat del teixit productiu en benefici del progrés social”. Així, el president de la patronal ha defensat “una revisió del sistema impositiu català amb l’objectiu de reduir la pressió fiscal que pateix el motor de la nostra economia, les pimes, adaptant els impostos a la seva capacitat econòmica i la seva mida empresarial”.
En concret, PIMEC ha demanat la consellera el desplegament d’accions concretes com -per exemple- l’exempció de les taxes i tributs (IAJD) que graven la constitució de garanties reals sobre immobles per garantir préstecs destinats a l’activitat empresarial, i l’accés de les pimes a línies de finançament sense aval. Així mateix, quan han abordat la necessitat de fomentar les oportunitats de negoci i els projectes estratègics, la patronal ha recordat que les pimes catalanes tenen un greuge fiscal respecte a empreses d’altres territoris de l’Estat espanyol. Per això, ha reclamat al Departament la supressió de l’Impost de Transmissions Patrimonials per a les petites empreses.
Sobre la millora de l’accés al finançament de les pimes, PIMEC ha assenyalat la importància d’explorar les potencialitats de l’Institut Català de Finances com a banca d’inversió pública per convertir-lo en un referent clau per al creixement i la inversió empresarials. A més, entre altres qüestions, considera oportú establir línies d’ajut i de finançament a llarg termini per a pimes i persones autònomes que permetin fer front a les grans transformacions i reptes dels pròxims anys: la transformació digital, el canvi climàtic i la sostenibilitat, la innovació i la transició energètica.
L’execució i el desenvolupament de l’acord de finançament
La patronal ha traslladat a la titular del departament d’Economia i Finances que el pacte sobre finançament ha de servir per fer una bona gestió dels recursos públics i invertir en l’impuls econòmic català i el benestar social. En aquest sentit, Antoni Cañete ha assegurat que PIMEC exigirà i vetllarà per garantir que s’executi l’acord i que aquest es desenvolupi adequadament amb l’objectiu d’assolir l’autonomia financera que permetrà una gestió pròpia dels tributs i el compliment del principi d’ordinalitat.
Durant la conversa, el president de l’entitat ha insistit a la consellera en la necessitat de “resoldre d’una vegada per totes, els dèficits de finançament i tresoreria, ja que aquests tenen conseqüències molt negatives per al potencial econòmic i el benestar social del país, així com amb el compliment de les obligacions de les administracions”.
En la trobada també han participat per part de la patronal, Mireia Cammany i Àlex Goñi, vicepresidents de PIMEC, Josep Ginesta, secretari general, Joan Maria Gimeno, president de la Comissió Economicofiscal, Josep Tres, president de la Comissió de Col·laboració Publicoprivada, Ferran Bel, representant permanent a Madrid, Sílvia Gabarró, membre de la Comissió Economicofiscal, i Andrés da Silva, cap del Gabinet de presidència. Per part del Departament han estat presents el director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat, Aleix Cubells, i la cap de Gabinet de la consellera, Cristina González.