
11/04/2025
Pimec i AMMFEINA impulsen un espai pioner per facilitar la reincorporació a la feina després d’una incapacitat temporal associada a salut mental
Ambdues entitats han exposat a diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, com Empresa i Treball, Drets Socials, Igualtat i Salut, i del Centre Nacional de Condicions de Treball, les propostes que han de tenir un mirada transversal i coordinada
Barcelona, 11 d’abril del 2025. Amb l’objectiu d’afrontar un dels grans reptes socials i laborals actuals, Pimec i Salut Mental AMMFEINA han impulsat la creació d’una taula de treball interinstitucional per abordar el retorn al treball després d’una incapacitat temporal associada a un problema de salut mental. Ha estat al llarg d’una trobada estratègica impulsada per ambdues entitats i amb la participació de representants de diverses institucions públiques i del món acadèmic per abordar conjuntament aquesta qüestió, en un context on les problemàtiques associades a la salut mental s’han incrementat, i de retruc, les baixes laborals associades a la salut mental s’han augmentat també i de manera preocupant.
Representants del Departament de Salut, Drets Socials, Igualtat i Feminismes, Empresa i Treball, la European Network for Workplace Health Promotion, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre Nacional de Condicions de Treball i altres entitats expertes, han abordat la qüestió amb l’objectiu comú de construir un marc de la col·laboració per garantir un retorn segur, progressiu i adaptat per a les persones afectades.
Francisco Villegas, president de Salut Mental AMMFEINA, ha destacat que “la desvinculació del medi laboral durant un període llarg de temps per situacions associades a la salut mental té un impacte significatiu sobre la persona treballadora, l’empresa i la societat. La incapacitat laboral, en les seves diferents modalitats, no només constitueix un problema de salut, sinó que afecta significativament totes les esferes de la vida de les persones. Sense l’existència d’una estratègia especifica i especialitzada de retorn a la feina, les persones treballadores amb problemes de salut mental corren el risc de la desvinculació total i, en conseqüència, de la seva sortida del mercat laboral”.
Per la seva banda, Josep Ginesta, secretari general de Pimec, ha destacat que “la salut mental en l’àmbit laboral ha guanyat rellevància i no només es reflecteix en el benestar de les persones treballadores sinó també en l’impacte en les empreses. Malgrat que augmenten les empreses que implementen estratègies de prevenció i promoció de la salut mental a través de múltiples iniciatives, actualment els problemes de salut mental ja són una de les primeres causes de incapacitat laboral. Mesures com les baixes flexibles o altes progressives, i d’altres propostes, poden ajudar a millorar la situació”.
Segons dades del Departament de Salut, el 22,2% dels dies d’incapacitat temporal registrats el 2023 a Catalunya corresponen al grup de malalties mentals i del comportament. Aquestes xifres posen de manifest la necessitat d’estratègies integrals i específiques, especialment en un teixit empresarial format majoritàriament per pimes.
Durant la trobada s’ha posat èmfasi en diferents mesures i accions que formaran part de les iniciatives que es proposen endegar. Finalment, la jornada ha conclòs amb la voluntat de crear un espai tècnic estable que permeti definir una estratègia conjunta i un procés d’acompanyament, suport, recomanacions i eines que facilitin la promoció del manteniment i retorn al treball de manera efectiva a les pimes.