08/02/2015
PIMEC demana mesures per facilitar les segones oportunitats a pimes i autònoms
L’Observatori de la PIMEC elabora un segon informe en què s’analitzen les dificultats de l’empresariat per resoldre situacions d’insolvència de forma òpti
Barcelona, 9 de febrer de 2015. PIMEC demana mesures per facilitar el manteniment de les empreses viables, malgrat que tinguin problemes temporals, per tal de no perdre el capital organitzatiu i humà que comporta el tancament d’empreses. Al mateix temps, la patronal reclama que en aquells casos en què l’empresa no sigui viable, no es castigui la persona que ha iniciat el projecte empresarial i se li ofereixi una segona oportunitat.
En aquest sentit, l’Observatori de la PIMEC ha elaborat dos informes en què s’analitzen les dificultats de l’empresariat i les persones emprenedores per superar situacions d’insolvència i de problemes econòmics.
L’Informe PIMEC 1/2015 “Segona oportunitat. L’empresariat” analitza la figura de la persona emprenedora i les dificultats a què ha de fer front per superar situacions d’insolvència des d’un punt de vista personal.
L’Informe PIMEC 12/2014 “Segona oportunitat. Marc econòmic i legal, i propostes” se centra en les dificultats per resoldre les situacions d’insolvència de forma òptima. Cal tenir en compte que al nostre país no és fàcil resoldre la problemàtica d’insolvència perquè, a diferència de molts països del nostre entorn, no existeix la figura del fresh start, ja que els deutes amb el sector bancari i amb Hisenda o la Seguretat Social normalment no es poden cancel·lar, independentment de la bona fe amb què actués l’empresariat.
Les mesures de PIMEC per a una segona oportunitat
Després dels resultats obtinguts, PIMEC considera que cal facilitar les segones oportunitats de l’empresariat sempre que s’hagi actuat amb bona fe, i per això creu que caldria:
Impulsar un sistema de reacció ràpida davant els problemes d’insolvència, donant suport a l’aplicació de plans de reestructuració i apostant per la prevenció (el 95% dels concursos s’inicien en un moment massa avançat).
Facilitar l’accés al finançament de les empreses en dificultats.
Millorar les condicions de venda de les unitats productives dins del concurs de creditors i, alhora, establir mecanismes per tal de facilitar l’adquisició d’aquestes unitats productives per part del propi empresariat.
Que els creditors actualment protegits deixin de tenir un tracte clarament preferent, cosa que dificulta l’assoliment d’acords entre deutors i creditors.
Reduir els costos associats als processos concursals, especialment rellevants en el cas de les pimes i persones físiques.
Incloure el fresh start per a persones insolvents que han actuat de bona fe, de manera que els seus deutes amb el sector bancari, i amb Hisenda o la Seguretat social puguin ser cancel·lats.
Impulsar l’acollida i l’acompanyament personal davant del fracàs de projectes empresarials.
El Corredor ha fet encara més visible la importància de la segona oportunitat
El curtmetratge El Corredor, premi Gaudí 2015, dóna visibilitat a la tasca de sensibilització que porta a terme la Fundació PIMEC sobre la segona oportunitat, fomentant uns valors i una cultura empresarial renovada i acompanyant les pimes i autònoms per tal que incloguin els aspectes socials com a factors de competitivitat dins la seva dinàmica empresarial.
El Corredor, produït per José Maria Torres de Numintec amb la col·laboració de la Fundació PIMEC i dirigit per José Luis Montesinos, narra la trobada fortuïta entre un empresari que ho ha perdut tot i un dels seus antics treballadors, a qui va acomiadar cinc anys abans. Es tracta d’una metàfora del món laboral en temps de crisi i d’un reflex colpidor de l’actualitat que estem vivint.