26/04/2024
PIMEC defensa un canvi de model productiu per revertir la insostenible elevada taxa d’atur
La patronal alerta que perdem ocupació, liderant la taxa d’atur a Europa i encara lluny dels països del nostre entorn amb els quals competim
El secretari general de l’entitat explica que, en termes de pèrdua d’ocupació, es tracta de la pèrdua d’ocupats més intensa dels darrers 10 anys, tret del 2020 per la pandèmia
Barcelona, 26 d’abril del 2024. El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha fet una valoració de l’Enquesta de Població Activa (EPA) al llarg d’una roda de premsa telemàtica, en la qual ha defensat un canvi de model productiu: “Necessitem un model productiu sostenible, viable i que garanteixi oportunitats i el progrés, davant les dificultats de les empreses per cobrir vacants”. A més, ha afegit que aquest trimestre tornem a incrementar l’atur i perdre ocupats, “amb una intensitat poc raonable, tenint en compte que liderem l’atur a nivell global”, alertant que “Espanya s’apropa perillosament de nou als 3 milions de persones aturades i Catalunya als 400.000”.
Seguidament, Ginesta ha explicat que, si bé és cert que registrem menys aturats que fa un any i que progressem en drets a les persones, amb millors salaris i contractes més estables, “podem veure el got mig ple, però hem de replantejar-nos la forma en què progressem, ja que no podem afirmar que creem bona ocupació quan hem perdut ocupats fins a arribar a una dada que és la pitjor dels darrers 10 anys”, excepte el 2020 amb motiu de la pandèmia, i mentre Espanya té el 27% d’atur de la zona euro. A continuació, ha lamentat que s’hagi reduït la població activa en 4.200 persones respecte el trimestre anterior amb 4.179.900 persones en total, insistint en què la taxa d’activitat, del 61,74% a Catalunya, està encara lluny de la de països del nostre entorn com el Regne Unit o Alemanya. Ginesta també ha constatat que la taxa d’ocupació és del 55,89%, xifra que també se situa lluny en aquesta comparativa amb les economies amb les quals competim.
Sobre el treball a distància i el teletreball ha destacat que “és bo per a les persones, les empreses i el medi ambient”, fet pel qual ha celebrat que -tot i la reducció del nombre de persones que teletreballen ocasionalment, incrementa molt positivament el nombre de persones ocupades i les assalariades que treballen a distància”. Per sectors, ha destacat el bon comportament de la indústria, mentre que l’agricultura i la construcció presenten els pitjors indicadors. D’altra banda, en relació amb la distribució de l’ocupació, ha comentat que “creix la població ocupada a temps complet, amb un 14% de persones que treballen a temps parcial”; i ha celebrat que Catalunya disposa d’un 87,9% de contractació indefinida, un progrés important en comparació amb els anys anteriors.
Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha lamentat l’increment trimestral de l’atur de llarga durada, situant-se en 140.900 persones que fa més d’un any que busquen feina (el 35,6% dels aturats), fet pel qual ha destacat la importància de situar el focus dels serveis d’ocupació en els criteris de priorització que tinguin en compte variables com l’edat, el nivell formatiu i el temps en situació d’atur. D’altra banda, sobre l’atur per gènere ha destacat que les dades de l’EPA mostren que aquest trimestre la taxa d’atur és del 8,74% en el cas dels homes i del 10,31% en les dones; xifres que suposen una reducció interanual de l’1,47% i del 0,85% respectivament.
Miró també ha alertat de la diferència de 27 punts entre les persones en situació d’atur amb estudis inicials sense qualificació professional, respecte dels que tenen estudis d’FP o superiors: “A Catalunya se situa en el 63,3% en els primers i el 36,7% en els segons” i ha demanat mesures preventives des de l’àmbit educatiu per evitar l’abandonament escolar prematur.