06/02/2024
PIMEC constata l’estancament de la reducció de l’atur i de l’evolució del mercat de treball que accentua els problemes estructurals i d’atur elevat
La patronal alerta que l’increment positiu de la contractació indefinida no ens pot fer perdre de vista el comportament estacional de la nostra economia
Demana treballar per solucionar aquests problemes estructurals i revertir l’estacionalitat, deixant enrere els miratges i amb polítiques que promoguin l’activitat econòmica
Barcelona, 2 de febrer del 2024. PIMEC ha alertat avui d’un estancament de la reducció de l’atur i de l’evolució del nostre mercat de treball que accentua els problemes estructurals i d’atur elevat que patim. Al llarg d’una roda de premsa de valoració de les xifres de l’atur registrat el gener del 2024, el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, ha assenyalat que “l’increment de la contractació indefinida, que no tota és estable i molta és intermitent, no ens pot fer perdre de vista el comportament estacional de la nostra economia i el fet que tenim el triple d’atur que els països competitius”. Per això, ha demanat treballar decididament per revertir aquesta estacionalitat i els problemes estructurals, “deixant enrere els miratges” i impulsant polítiques que promoguin l’activitat econòmica i els sectors tractors i estratègics.
Després de fer una anàlisi profunda de les dades, el secretari general de PIMEC ha comentat que l’atur registrat a Catalunya se situa en un total de 347.071 persones aturades i que s’han formalitzat, 195.293 contractes laborals. D’aquests, el 42,52% són indefinits, i el 57,48% temporals. Pel que fa a la contractació, ha constatat que augmenta un 21,33% respecte del mes anterior i un 5,07% en comparació amb el 2022. Per sectors i territoris, ha comentat que l’increment de l’atur es produeix fonamentalment als serveis i a Barcelona; i també ha destacat el comportament positiu de la indústria en termes interanuals.
Ginesta ha posat de manifest la reducció interanual de l’1,3%, xifra que indica el comportament estancat de la reducció de l’atur i que és similar al comportament del País Basc. Així mateix, ha dit que s’ha experimentat un increment de les persones demandants d’ocupació, on figuren els contractes fixes-discontinus, amb un augment del 2,4% en termes interanuals. Aquestes dades, segons ha manifestat, com també la pèrdua d’afiliació, constaten l’estacament.
Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot apuntant que l’increment de l’atur és similar en termes relatius respecte al desembre del 2023. Així, ha explicat que hi ha 198.268 dones en situació d’atur, un 1,03% més respecte del mes anterior, i 148.803 homes, un 1,14% més que al desembre. D’altra banda, ha destacat que el comportament de l’atur en les persones joves és menys favorable que el conjunt de la població en termes intermensuals i interanuals, amb un increment intermensual i anual del 7,3% i el 5,3% respectivament, que situa 22.104 persones menors de 25 anys en situació d’atur.
En relació amb la permanència a l’atur, Miró ha explicat que 305.200 aturats del mes desembre encara ho són al gener, amb una taxa de permanència del 88,9%, que arriba fins al 92,2% en el cas de les persones majors de 45 anys. Seguidament, ha dit que hi ha hagut 41.871 entrades i 38.181 sortides, de les quals 21.316 han estat per col·locació, i ha dit que la durada mitjana de la demanda s’ha incrementat aquest mes fins als 10,3 mesos, la pitjor dada de la dècada, només superada durant la pandèmia, fet que conviu amb llocs de treball vacants a les empreses.
Finalment, ha constatat la qualificació professional com a element que condiciona la taxa de permanència a l’atur, amb una divergència de gairebé 7 punts de la taxa de sortida per col·locació entre les persones amb o sense formació professionalitzadora, quelcom significa més la formació com a instrument que aproxima a les persones al mercat de treball. “Insistim que cal treballar per millorar l’orientació professional i que l’accés a la formació sigui el més ampli i universal possible, també amb un ajust entre l’oferta i la demanda, per cobrir les vacants a les empreses i dirigir les polítiques d’ocupació cap a aquestes demandes”, ha conclòs.