30/05/2017
PIMEC calcula que el nou sistema de gestió de l’IVA tindrà un impacte de 150 milions d’euros per a l
La patronal lamenta que quan s’afegeixin noves càrregues, que suposen costos per a les empreses complidores, no es facilitin les eines o es compensin aques
Barcelona, 31 de maig de 2017. Davant la rellevància del nou sistema de gestió de l’IVA PIMEC ha realitzat una enquesta a més de 200 pimes catalanes per tal de conèixer quin pot ser l’impacte sobre el teixit empresarial de la nova mesura. Les principals conclusions de l’enquesta són les següents:
· Les pimes es veuen afectades per aquesta mesura en un percentatge elevat (64% de les enquestades). Un llindar de facturació baix i l’afectació de les empreses exportadores inscrites al REDEME expliquen l’elevat grau d’afectació entre el teixit empresarial.
· Es tracta d’un sistema que afecta empreses que s’hi han d’adherir obligatòriament, però també a d’altres que legalment no ho han de fer però hauran de valorar si els penalitza més el compliment d’aquesta mesura o el fet de renunciar al REDEME.
· Hi ha força coincidència en què suposarà uns costos addicionals:
o Les empreses enquestades que afirmen que hauran de modificar els seus sistemes informàtics i/o els procediments comptables i administratius interns calculen uns costos mitjans de 4.500 euros (podent arribar als 30.000 euros en casos extrems).
o Pel que fa al personal que caldrà dedicar a les obligacions addicionals, el cost promig s’estima en 4.000 euros (arribant fins a 18.000 euros en alguns casos).
o Xifra similar al de les empreses que tenen externalitzats aquests serveis i que calculen uns 3.500 euros de cost addicional (arribant fins als 15.000 euros en alguns casos extrems).
o En aquest sentit, si tenim en compte les dades de l’Agència Tributària que va xifrar en 62.000 les empreses espanyoles afectades, PIMEC calcula que el nou sistema d’IVA tindrà un impacte d’ almenys 150 milions d’euros per a les pimes catalanes.
· Entre els resultats positius de l’enquesta, s’observa que molt poques empreses (4,8% de les enquestades) afirmen que hauran de renunciar al REDEME per evitar el compliment d’aquesta mesura, de manera que malgrat els costos, aquests es preveuen inferiors als avantatges del sistema de devolució mensual de l’IVA.
· El sistema de prova de l’Agència Tributària ha estat molt poc utilitzat entre les empreses enquestades (3,2%); fet que pot estar relacionat amb el desconeixement que existeix sobre aquesta matèria entre les pimes catalanes.
PIMEC posa de manifest que se segueixin afegint obligacions i càrregues a les pimes. Suposa un greuge que es faci amb poc marge de temps, introduint matisos i modificacions continuats, generant incerteses i desconcert entre les empreses afectades. En aquest sentit, la patronal assenyala que costa veure amb claredat la utilitat d’aquesta mesura i en canvi sí que és obvia la complicació administrativa que comporta.
També lamenta que quan s’afegeixin noves càrregues, que suposen costos per a les empreses complidores, no es facilitin les eines o es compensin aquests costos addicionals. Un excés d’obligacions formals és una mala recepta per fomentar la productivitat de les pimes.