24/07/2024
PIMEC Autònoms constata que el col·lectiu agafa menys baixes per incapacitat temporal, però de durada més llarga que els treballadors per compte aliè
Un estudi de l’Observatori de la Pime de Catalunya posa de manifest que el nombre de baixes per cada mil treballadors autònoms és d’11,6 a Catalunya, mentre que el nombre de baixes al règim general és de 51,2
Barcelona, 24 de juliol del 2024. PIMEC Autònoms ha constatat que Catalunya se situa lleugerament per sobre del conjunt d’Espanya en relació amb les baixes laborals per incapacitat temporal, superant les 11 baixes mensuals per cada mil treballadors autònoms l’any 2023. Així se’n desprèn de l’estudi “El treball autònom a Catalunya”, elaborat per l’Observatori de la Pime de Catalunya, el qual també indica que el conjunt d’Espanya va registrar en el mateix any 1,2 baixes menys per cada mil treballadors autònoms al mes.
Fent una comparació entre comunitats autònomes, l’estudi explica que l’any 2023 la comunitat autònoma amb més incidència va ser Navarra, amb 14,4 baixes per cada mil treballadors autònoms. Al contrari, la comunitat que menys incidència va tenir van ser les Illes Balears amb 7,6 baixes d’incidència. Tanmateix, en la variació entre el 2019 i 2023 s’observa que la majoria de les comunitats autònomes han tingut increments per sobre del 10%, amb les Illes Balears sent les que han registrat un increment més alt amb un 20,1%. Només Navarra i el País Basc van reduir la seva incidència en un 1,5% i 9,8% respectivament.
Comparació entre el Règim General d’Autònoms i el Règim General
Comparativament amb les baixes del Règim General, les persones autònomes tenen una incidència considerablement menor, 11,6 baixes vers 51,2 al règim general. En termes de durada mitjana, la diferència és inversa, la de les persones autònomes és de 82,2 dies de mitjana, 56,4 dies més que la mitjana del règim general.
En paraules d’Elisabet Bach, presidenta de PIMEC Autònoms, “aquestes dades demostren que el col·lectiu de persones autònomes només agafa la baixa quan la malaltia té una incidència molt important sobre l’estat de salut de la persona”.
Enquesta a les persones autònomes
L’estudi inclou una enquesta a persones autònomes i, entre les seves percepcions, cal destacar que, tot i que quasi el 65% s’ha posat malalt una vegada o més, pràcticament la meitat no ha agafat la baixa laboral en els últims anys. Dels que si que ho han fet, en la majoria dels casos ha estat curta o molt curta i, d’altra banda, només una de cada cinc persones autònomes ha gaudit del permís de maternitat o de paternitat.
Els resultats de l’enquesta indiquen que les dificultats en el desenvolupament de la seva activitat que els suposa estar de baixa són econòmiques, de continuïtat en el dia a dia, i relacionades amb la gestió dels clients. Per gestionar aquesta situació, les persones autònomes treballen quan poden i, en menor mesura, cessen de forma provisional la seva activitat i reben ajuda de manera informal per part d’altres persones.
Per tot això, Elisabet Bach ha defensat la necessitat de “millorar les condicions de prestacions i el seu accés per tal que es cobreixin millor les necessitats i la situació del col·lectiu”.