
25/02/2025
PIMEC analitza l’evolució econòmica del Barcelonès Nord i Badalona i destaca la necessitat d’impulsar la digitalització i reduir la dependència del consum local
El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de l’entitat, Carles Mas, ha explicat en un acte al Badalona Centre Internacional de Negocis les perspectives econòmiques del 2025 i la situació de l’economia del Barcelonès Nord
Durant la jornada, l’entitat ha assenyalat que el territori té una base econòmica sòlida, però la seva estructura empresarial encara està molt concentrada en sectors cíclics com el comerç i la construcció
Badalona, 25 de febrer del 2025. PIMEC ha analitzat l’evolució econòmica del Barcelonès Nord i de la ciutat de Badalona i destaca la necessitat d’impulsar la digitalització, tot alertant que cal reduir la dependència del consum local. Així ho ha fet durant un acte celebrat al Badalona Centre Internacional de Negocis en el qual l’entitat ha analitzat les projeccions de l’economia internacional per a aquest 2025 i les dades econòmiques amb perspectiva territorial.
L’acte ha anat a càrrec del director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC, Carles Mas, que ha explicat que l’economia mundial creixerà a un ritme més moderat (3,2%-3,3%), amb una evolució desigual entre regions. En aquest sentit, Europa registrarà un creixement feble (0,8%-1,3%), els Estats Units es mantindran amb un creixement sòlid al voltant del 2,1%-2,3%, mentre que Catalunya es mantindrà al voltant del 2,5%.
Durant la sessió PIMEC ha realitzat una anàlisi de l’economia del Barcelonès Nord i Badalona, identificant tant les seves fortaleses com els reptes que afronta. Mas ha destacat que el territori és “una àrea econòmica dinàmica amb un fort pes empresarial, però amb una elevada concentració en sectors com el comerç i la construcció”. En aquest sentit, l’entitat ha remarcat que aquest fet obliga a reforçar la diversificació i la digitalització per assegurar la competitivitat a llarg termini.
L’anàlisi també ha posat en relleu que el Barcelonès Nord i Badalona es caracteritzen per un teixit empresarial format majoritàriament per micropimes (84,9% de les empreses), les quals generen el 57,1% de l’ocupació. Tot i que aquest model aporta flexibilitat, “també suposa un desafiament en termes de productivitat i capacitat d’inversió en innovació”, segons ha explicat Carles Mas.
Finalment, Mas ha explicat que un dels principals desafiaments del territori és la seva dependència de la demanda interna. “Tot i que el consum de les famílies ha estat un factor impulsor en els darrers anys, ja es perceben indicis de moderació, fet que pot impactar en sectors clau com el comerç i la restauració”, ha explicat el director de l’Àrea d’Economia i Empresa. Per aquest motiu, PIMEC ha insistit en la necessitat d’incrementar l’orientació del teixit empresarial cap a nous mercats i fomentar models de negoci més digitalitzats i eficients.
Davant aquest escenari, PIMEC ha subratllat la importància d’impulsar una estratègia de diversificació econòmica per reduir la dependència dels sectors més cíclics i millorar la resiliència del territori. També ha posat èmfasi en la necessitat d’aprofitar els fons de digitalització i sostenibilitat per modernitzar l’activitat econòmica i facilitar l’adaptació a un context cada vegada més competitiu.
El president de la FEB-PIMEC, Josep Maria Puente, també ha participat en la jornada, tot destacant la necessitat d’impulsar la digitalització i la modernització de les pimes, ja que “no podem permetre que les empreses del territori quedin enrere en un moment en què la tecnologia és el factor diferencial per ser més competitius”. Puente també ha posat en valor la capacitat d’adaptació de les empreses del Barcelonès Nord i Badalona, tot i que ha alertat de la dependència del consum local i la fragmentació del teixit empresarial.
Perspectiva de les pimes catalanes
Mas també ha presentat l’enquesta a les pimes que ha elaborat l’entitat, on es constata que el 32% de les pimes perceben l’entorn econòmic amb incertesa, mentre que un 44,3% preveu augmentar vendes, especialment en sectors com l’hostaleria i els serveis empresarials. A més, el 64,2% de les empreses tenen previst invertir en digitalització i innovació. D’altra banda, pel que fa a les perspectives de contractació per al 2025, es mostra que un 31,4% de les empreses preveu incrementar la plantilla, liderades per les mitjanes empreses (63,2%), mentre que sectors com la construcció mostren un dinamisme molt baix.
Paral·lelament, les perspectives sobre preus i costos empresarials indiquen que un 67,3% de les empreses preveu modificar preus, amb un increment similar a l’augment dels costos, especialment en sectors com l’hostaleria (78,6%) i el sector primari (77,8%), mentre que la construcció i la indústria mostren percentatges més baixos per la seva alta competència.
L’entitat també ha analitzat les principals problemàtiques de les pimes, tot apuntant que el 55,4% de les empreses identifiquen la pressió sobre els marges com el principal desafiament, a causa de l’augment dels costos laborals i de proveïdors. A més, la burocràcia i les regulacions (42,8%) es mantenen com una barrera per a l’activitat empresarial, mentre que el 36,4% de les empreses pateixen dificultats per cobrir vacants, especialment en sectors tècnics i industrials.