19/06/2024
Les principals preocupacions de les dones autònomes inclouen la gestió del temps, la conciliació, les dificultats econòmiques i la maternitat
Un estudi del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i PIMEC constata que des de 2012 el nombre de dones afiliades al règim de treballadors autònoms ha augmentat en 25.858 i se situa en 205.010
Catalunya es troba en 8è lloc a la Unió Europea respecte del pes de les dones sobre el total de persones autònomes, amb un 36,7%, entre França i els Països Baixos
Barcelona, 19 de juny del 2024. El Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i PIMEC han elaborat un estudi sota el títol “L’organització i la gestió del temps de treball en les dones autònomes de Catalunya”, el qual constata que les principals preocupacions de les dones autònomes inclouen la gestió del temps, la conciliació, les dificultats econòmiques i la maternitat.
Durant la presentació del document, la secretària de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Pineda Lorenzo, ha destacat que “tenir dades sobre el temps de treball de les dones autònomes és imprescindible per impulsar polítiques públiques que fomentin la igualtat de gènere i promoguin l’emprenedoria femenina”. Pineda ha afegit que “a més, tenir dades detallades ens ajuda a crear un entorn on més dones se sentin capaces i motivades per convertir-se en autònomes, sabent que compten amb suport i mesures específiques que faciliten la conciliació i milloren les seves condicions laborals”.
Per part seva, la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs de la Generalitat de Catalunya, Núria Vergés Bosch, ha posat de manifest que “des del Departament d’Igualtat i Feminismes seguim treballant per la igualtat en l’àmbit laboral, també pel que fa al treball autònom i, específicament, en l’organització del temps”. En aquest sentit, Vergés ha explicat algunes de les actuacions que la Generalitat impulsa per facilitar la gestió i organització del temps de les dones autònomes i possibilitar la conciliació, com el programa TempsxCures, que ofereix serveis de cures fora del temps escolar per infants i adolescents de 0 a 16 anys i allibera temps per a les famílies, sobretot a les dones; la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, en què participen 300 empreses, ens locals, expertes i agents socials; o un programa de mentoria per a dones emprenedores. “La transformació feminista ha de suposar una nova forma de fer polítiques públiques, que siguin el resultat d’una interlocució real i efectiva amb entitats i col·lectius que estan treballant per aconseguir aquesta transformació”, ha continuat Vergés, que ha afegit que “per assolir la igualtat hem d’avançar cap a un canvi cultural i social, i això és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat”.
Les dificultats i les necessitats de les dones autònomes
En la seva intervenció, Maria Teixidor, presidenta de PIMEC Dona i Empresa, ha explicat que, com indica l’estudi, “les dones autònomes treballen jornades llargues; la majoria superen les 40 hores setmanals i una part significativa, les 50 hores, especialment aquelles amb persones dependents”. A més, ha dit que afronten dificultats a l’hora conciliar la vida laboral i personal, i manifesten problemes per trobar temps suficient sense incrementar el ritme o les hores de treball, sent aquesta dificultat més pronunciada en famílies monoparentals o en dones que viuen soles. En aquest sentit, Teixidor ha assegurat que “cal adoptar una perspectiva de gènere en el disseny de polítiques, així com ajudes per fomentar la corresponsabilitat i facilitar la conciliació familiar i laboral”, i creu que visibilitzar referents i lideratges femenins també pot contribuir a la millora d’aquests fets.
Seguidament, Elisabet Bach, presidenta de PIMEC Autònoms, ha parlat sobre el fet que una proporció significativa de les dones autònomes passa una part considerable del seu temps de treball a casa, amb conseqüències especialment notables per a aquelles amb persones dependents. “Moltes d’aquestes dones no poden gaudir de vacances prolongades i experimenten dificultats econòmiques, de manera que han de complementar els seus ingressos, ja que són força ajustats”, ha afegit abans de lamentar que les dones autònomes perceben desigualtats en els seus ingressos respecte als homes autònoms, amb una proporció important que desconeix els preus dels homes al seu sector. Per això, Bach ha defensat la posada en marxa de “mesures de conciliació i d’igualtat que garanteixin el fi d’aquestes problemàtiques tan habituals en les dones empresàries i autònomes”.
Les dades de l’informe
El director d’estudis i anàlisi econòmica de PIMEC, Moisès Bonal, ha presentat algunes de les dades més significatives de l’estudi, entre les quals destaquen les següents:
- Des de 2012 el nombre de dones afiliades al règim de treballadors autònoms ha augmentat en 25.858 i se situa en 205.010.
- L’any 2012 el pes de les dones respecte del total de persones autònomes era del 34,4%, mentre que el 2023 es va situar en el 36,5%. Això representa un increment de més de 2 punts percentuals en termes de representació de la dona autònoma.
- Durant l’última dècada, les dones autònomes han oscil·lat entre l’11% i el 12% del total de persones afiliades. L’any 2023 les dones suposaven el 10,9% del total d’afiliats. Els homes autònoms suposen al voltant del 25% fins al 2016, any en què el pes relatiu dels homes va iniciar una tendència decreixent per arribar al 21,4% el 2023.
- El gruix de dones autònomes majors de 55 anys augmenta dins del col·lectiu, situant-se el 2022 en el 31,3%. Des del 2020, el col·lectiu major de 55 anys s’ha incrementat en 4,9 punts percentuals. De manera inversa, el pes de dones joves autònomes (de 16 a 24 anys) ha registrat una tendència decreixent.
- El sector serveis és on més representació femenina hi ha amb un 44,3% el 2022. Aquest percentatge suposa 4,7 punts percentuals més que l’any 2018 i 1,6 punts més que el 2021.
- En el conjunt d’Espanya el nombre de dones autònomes ha crescut aproximadament en un 4,7% des del 2018 i un 1,3% el darrer any. Canàries és la comunitat autònoma que més ha crescut des del 2019 amb un 12,2%, seguit d’Andalusia amb un 10,1%. Les que més van créixer entre el 2022 i 2023 van ser les Illes Canàries, Balears i Andalusia.
- Luxemburg es troba al capdavant de la llista amb un 44% de dones respecte del total de persones autònomes. Catalunya es troba en 8è lloc a la UE amb un 36,7%, entre França i els Països Baixos. Espanya també es troba per sobre de la mitjana europea amb un 35,1%.
- En termes de bretxa d’autoocupació, la UE es troba en un valor de 2, la qual cosa vol dir que hi ha dos homes per cada dona autònoma. Catalunya presenta l’indicador en 1,7, millor posició que el conjunt d’Espanya (1,9) i que la UE (2).