
28/02/2025
PIMEC i Planeta Formación y Universidades analitzen l’impacte de la IA en una jornada dedicada al talent digital
PIMEC i Planeta Formación y Universidades impulsen el debat sobre la transformació de les petites i mitjanes empreses de Catalunya en una jornada centrada en la competitivitat i l’eficiència digital
Experts en digitalització, intel·ligència artificial i recursos humans ofereixen estratègies, casos d’èxit i claus per a atreure, formar i fidelizar el talent en un entorn empresarial cada vegada més tecnològic i competitiu
Barcelona, 28 de febrer de 2025. La transformació tecnològica i la gestió de talent van ser els eixos centrals de la jornada “Intel·ligència Artificial i Talent Digital: Eficiència i Competitivitat en les PIMES”, organitzada per PIMEC i la xarxa internacional d’educació superior de Grupo Planeta, Planeta Formación y Universidades. L’esdeveniment, que va reunir experts en digitalització, intel·ligència artificial i recursos humans al campus de Planeta Formación y Universidades, a l’Hospitalet de Llobregat, va abordar els desafiaments i oportunitats que la intel·ligència artificial (IA) i el talent digital representen per a les petites i mitjanes empreses catalanes en l’actualitat.
La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de David Bote, president de la Federació de Municipis de Catalunya, Antoni Cañete, president de PIMEC i Carlos Giménez, CEO de Planeta Formación y Universidades; que han destacat la importància de la col·laboració entre el sector empresarial, les institucions acadèmiques i les administracions públiques per a impulsar la digitalització de les pimes.
David Bote, en la seva intervenció, ha afirmat que “el que marcarà la diferència entre territoris serà qui tingui la capacitat de democratitzar i estendre els coneixements que comporten la IA. Qui els tingui i pugui accedir a ells, tindrà unes oportunitats claus en comparació a la resta”. Per part seva, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha explicat que la intel·ligència artificial “ha arribat per a quedar-se i està canviant els paràmetres”. En aquest sentit, ha recomanat a les empreses “adaptar-se i veure-la com una oportunitat per a créixer, millorar la competitivitat i augmentar la productivitat”. A continuació, ha fet un símil amb la corba de Gartner: “Quan sorgeix una disrupció tecnològica, s’experimenta un ascens, seguit d’una caiguda, que després dona pas a una línia estable de rendibilitat. Ara estem en la fase d’ascens de la IA, un motor potent que hem d’utilitzar correctament”. Carlos Giménez, ha ressaltat que l’esdeveniment d’avui “és una excel·lent oportunitat per a unir els dos conceptes: la IA i el talent, elements claus per a millorar la competitivitat, el desenvolupament i tenir un impacte social positiu dins de l’entorn, amb l’objectiu de captar els elements efectius que ofereix la IA i fer-ho realment d’una forma que ens serveixi per a avançar i millorar”.
IA i les seves aplicacions per a PIMES
Jaume Miralles, IBM Artificial Intelligence Offering Leader en IBM i professor associat en INESDI Business Techschool, de Planeta Formació i Universitats, ha exposat estratègies concretes per a l’adopció de la intel·ligència artificial i ha destacat com molts treballadors ja usen IA en el seu dia a dia, mentre que les pimes encara no han estructurat ni reconegut oficialment el seu ús.
Per part seva, Joana Sánchez, CEO i fundadora de INCIPY, ha presentat un cas d’èxit que ha il·lustrat com les pimes poden integrar solucions digitals per a millorar el seu rendiment i adaptar-se als desafiaments actuals.
Intel·ligència Artificial i l’Ocupabilitat del Futur
La jornada també ha estat el marc per a la presentació del Baròmetre “Intel·ligència Artificial i l’Ocupabilitat del Futur”, a càrrec de Narciso Michavila, president i fundador de GAD3. Aquest informe, elaborat per Planeta Formació i Universitats i GAD3, analitza la percepció dels estudiants de Catalunya, sobre els reptes, oportunitats i conseqüències de la IA en el seu futur professional.
Desenvolupament i formació del talent digital
El talent digital ha estat un altre dels temes protagonistes. Jorge Tuñón, catedràtic de la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), professor de OBS Business School i investigador de INESDI Business Techschool, ha exposat els perfils digitals més demandats, recolzat en la 12è edició de l’estudi Top Perfils Digitals, realitzat per INESDI Business Techschool i OBS Business School, en el qual s’estableix quines són les posicions digitals més demandades per les empreses a Espanya i Llatinoamèrica. En paraules de Jorge, es consolida a Espanya el creixement de la demanda de perfils de Tecnologia Digital (Desenvolupador de Programari, Gerent de Projectes Digitals o Consultor TIC) durant els exercicis 2023 i 2024, la qual cosa aferma la bretxa digital de les empreses i fa preveure també un pròxim i exponencial creixement de la demanda de nous perfils digitals lligats a la Intel·ligència Artificial.
Posteriorment, una taula rodona moderada per Maite Moreno, de EAE Business School, ha abordat com atreure, formar i fidelizar el talent en un mercat laboral en constant canvi. Han participat experts com Isabel Barceló (Adecco), Patricia Peña (Innova-tsn), Jorge Juárez (SIGHORE) i Carlota Casado (PIMEC), que han compartit perspectives i estratègies per a superar les dificultats a l’hora de cobrir perfils digitals.
La clausura de l’esdeveniment ha anat a càrrec de Cristina Santón, tenienta d’alcaldia de l’Àrea Ciutat Transformadora de l’Ajuntament de L’Hospitalet, qui ha ressaltat que “Avui hem analitzat molts canvis de paradigma, canvis que seran impossibles de dur a terme sense l’acompanyament d’experts, com els que hem tingut aquí acompanyant-nos, i el suport de les administracions públiques, que han de ser facilitadors en aquest procés, ja que som conscients que encara ens queda molt per evolucionar amb la intel·ligència artificial”.
Aquesta jornada ha servit com a punt de trobada per a directius, responsables de recursos humans i professionals interessats a accelerar la transformació de les seves organitzacions, reafirmant la necessitat d’afrontar els reptes tecnològics i laborals amb una visió estratègica i inclusiu.