La Comissió Europea proposa mesures per mitigar els creixents riscos climàtics
09/04/2024

La Comissió Europea proposa mesures per mitigar els creixents riscos climàtics

La Comissió Europea ha publicat una Comunicació sobre la “gestió dels riscos climàtics” que conté tota una sèrie de mesures per a prevenir, comprendre i abordar millor els creixents riscos climàtics i desenvolupar una major resiliència a escala europea.
Aquesta iniciativa es basa en l’avaluació feta per l’Agència Europea de Medi Ambient a través del seu primer informe sobre riscos climàtics (EUCRA per les sigles en anglès).
El document de la Comissió s’estructura al voltant de quatre línies d’acció principals, cadascuna dissenyada per abordar diferents aspectes de la resiliència climàtica per tal de protegir les persones i la competitivitat econòmica europea dels esdeveniments climàtics extrems.
Aquestes línies d’acció són:
1. Millora de la governança: a través d’una major i més estreta cooperació en matèria de resiliència climàtica entre els nivells nacional, regional i local, així com de l’actualització dels Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC).
2. Millors eines i més entenedores per a capacitar els responsables, siguin polítics, empreses o inversors, en matèria de riscos. La principal mancança de dades es mitigarà a través del desplegament de la llei de vigilància del sòl i la llei de vigilància forestal.
3. Aprofitament de les polítiques estructurals: a través d’una millor ordenació del territori, la incorporació dels riscos climàtics a la planificació i el manteniment d’estructures crítiques.
4. Definir les precondicions per a finançar la resiliència enfront del canvi climàtic: la Comissió convocarà un grup de reflexió format pels principals interlocutors de la indústria i representants d’institucions financeres per debatre com facilitar el finançament per a la resiliència climàtica.
SME United, la patronal europea de les petites i mitjanes empreses, de la qual PIMEC ostenta la vicepresidènciaforma part del grup europeu de Diàleg sobre Resiliència Climàtica promogut per la Comissió Europea. 
Aquest és el principal fòrum europeu de discussió en aquest àmbit, on són presents els principals agents socials i mediambientals europeus.
Des de PIMEC Europa participem activament en els diferents grups de treball que organitza SME United per tal de fer arribar la veu de les pimes catalanes a les institucions europees i així contribuir a la formulació de polítiques i estratègies que impacten directament en les nostres empreses.
Més informació: ggil@pimec.org
Compartir:

linkedin share button