02/07/2024
Josep Ginesta: “Tot i avançar creant llocs de treball, estem davant del pitjor mes de juny de la dècada per la moderada reducció d’atur i el menor increment d’afiliació”
PIMEC destaca que la reforma laboral comporta que les persones amb contractes fixes-discontinus no es computin, fet que fa que la reducció de l’atur sigui inferior en aquests períodes on depenem d’activitats cícliques com el turisme però, tot i això, considera que aquest mes de juny les dades han millorat menys del que seria esperable
La patronal explica sobre l’increment de demandants d’ocupació que “tenim un saldo que creix i és desequilibrat entre els fixos-discontinus de diferents activitats com l’hostaleria i els d’altres àmbits d’activitat, com l’educatiu, on es redueixen, però que acaba generant un saldo que s’incrementa”
Barcelona, 2 de juliol del 2024. “Tot i resistir, tot i que creem llocs de treball, estem davant el pitjor mes de juny en termes de reducció d’atur. No ha estat un bon mes de juny com s’esperaria d’una economia dinàmica com la nostra, més si tenim en compte el nombre d’aturats i la demanda de determinats perfils professionals per part de les empreses”. Així ho ha dit al llarg d’una roda de premsa de valoració de les xifres de l’atur registrat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, qui ha afegit que, “malgrat que hem incrementat l’afiliació, dada que demostra la resistència del nostre teixit empresarial, ho hem fet menys del que seria normal en un mes de juny i s’ha alentit respecte del mes de maig” amb 3,8 milions de persones afiliades.
“La reforma laboral i les noves dinàmiques comporten que les persones amb contractes fixes-discontinus no es computen, fet que fa que la reducció de l’atur sigui inferior en aquests períodes on depenem d’activitats cícliques com el turisme i l’economia del visitant”, ha recordat després de fer una anàlisi profunda de les dades. També, ha explicat que, tot i això, la reducció ha estat inferior que la de l’any passat, i en termes interanuals, s’ha reduït molt per sota de la mitjana estatal. Seguidament, Ginesta ha explicat que l’atur registrat a Catalunya se situa en un total de 324.966 persones aturades, destacant que, en termes interanuals, a l’Estat s’ha produït una reducció del 4,75%, mentre a Catalunya és de l’1,45%, dada similar a la de la Comunitat Valenciana (4,43%) i Madrid (4,79%).
Per sectors d’activitat, ha constatat que, intermensualment la major reducció s’ha produït als serveis i la indústria, en un 1,9% en ambdós casos. Interanualment, ha dit que hi ha més reducció als serveis i ha celebrat el bon comportament de la indústria, amb 5,5% menys d’atur registrat. “L’hostaleria i els serveis de menjar, beure i allotjament són les que aporten la meitat de la reducció de l’atur registrat”, ha assenyalat. Per territoris, ha parlat del comportament positiu a Girona i Lleida, mentre Tarragona mostra un de menys bo, però també positiu, i Barcelona és la que pitjor comportament demostra intermensualment. Interanualment, totes registren un comportament similar, excepte Lleida, que mostra el millor resultat.
A continuació, sobre la contractació laboral, ha posat en valor l’esforç del teixit productiu en la seva aposta per la contractació indefinida i ha constatat un menor dinamisme que fa que es perdin oportunitats: “S’han fet menys contractes i això, en part, s’explica per les rigideses de la regulació de la contractació laboral que dificulta la contractació per la realització d’activitats esporàdiques pròpies d’aquests períodes cíclics”.
Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot apuntant que l’atur masculí es redueix de forma més intensa que el femení, tant en termes intermensuals com interanuals. Així, ha explicat que hi ha 188.478 dones en situació d’atur i 136.488 homes. D’altra banda, ha destacat que el comportament de l’atur en les persones joves és més favorable que en el conjunt de la població en termes intermensuals, però pitjor en termes interanuals, amb 18.354 menors de 25 anys en situació d’atur.
En relació amb la permanència a l’atur, Miró ha explicat que 295.930 aturats del mes maig encara ho són al juny, amb una taxa de permanència inusualment alta per a un mes de juny, situant-se en el 89,5%, que arriba fins al 93% en el cas de les persones majors de 45 anys. Seguidament, ha dit que hi ha hagut 29.036 entrades i 34.852 sortides, de les quals 23.098 han estat per col·locació, i ha dit que la durada mitjana de la demanda s’ha incrementat lleugerament passant a ser de 10 mesos, xifra que continua sent molt elevada mentre existeixen llocs de treball vacants a les empreses. Finalment, sobre la taxa de sortida per col·locació -que se situa de nou en un 7%- ha dit que és la pitjor d’un mes de juny en la darrera dècada, en un mes en què habitualment la tendència és a l’alça.
“Les persones amb més risc de passar a formar part de l’atur estructural han de tenir una atenció més immediata”, ha demanat en referència al contrast de la taxa de permanència i de sortida per col·locació en relació amb el nivell formatiu. “Hi ha una divergència de gairebé el 5%, fet pel qual calen polítiques que combinin la formació i la inserció per ajustar l’oferta a la demanda del mercat de treball, tenint també en compte la manca de mà d’obra en determinats perfils professionals”, ha conclòs Miró.