03/01/2025
Josep Ginesta: “L’increment de l’atur mai és una bona notícia pel país que el lidera a la UE; no podem acceptar un model de mercat de treball que no ens fa competitius”
El secretari general de PIMEC demana mesures per revertir alguns elements deficitaris que causen problemàtiques estructurals en la nostra economia com l’elevat atur, l’absentisme laboral i la baixa productivitat
Defensa aprofitar les oportunitats que suposarien la millora de les polítiques actives i del fet de lligar més eficientment l’entrada de les persones al mercat de treball a través de la formació i l’orientació, tot aprofitant el bon ritme de creixement de l’economia i que les empreses creen llocs de treball, però tenen dificultats per cobrir-los
Barcelona, 3 de gener del 2025. “L’increment de l’atur mai és una bona notícia pel país que el lidera a la UE i que dobla la mitjana de l’OCDE; no acceptem un model de mercat de treball que no ens fa competitius”. Així ho ha dit al llarg d’una roda de premsa el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, en relació amb l’increment de l’atur registrat a Catalunya a mes de desembre, que se situa en un total de 335.195 persones aturades, gairebé cent mil més que el millor registre que es coneix.
En aquest sentit, considera que cal aprofitar millor les oportunitats que tenim pel bon comportament de la nostra economia i que reverteixin en reduir l’altíssim atur que tenim, millorant les polítiques actives d’ocupació i lligant més eficientment l’entrada de les persones al mercat de treball a través de la formació, la capacitació i l’orientació.
Després de fer una anàlisi profunda de les dades, les quals indiquen que Catalunya lidera l’atur a Europa, juntament amb Espanya i Grècia, Josep Ginesta considera que, “si bé és cert que hem millorat la qualitat objectiva del nostre mercat de treball – com una contractació més estable i una millor cobertura i protecció de les persones en situació d’atur i en salaris- l’altra cara moneda són dèficits estructurals a la nostra economia i per la competitivitat de les empreses” com la baixa productivitat, l’elevat atur i l’absentisme laboral. A més, ha recordat que els empresaris i empresàries de diferents sectors “expressen de manera recurrent dificultats per cobrir determinats llocs de treball”. “Resulta paradoxal aquesta situació amb un bon ritme de creixement de l’economia on les empreses creen llocs de treball, mentre no revertim el problema per cobrir vacants”, ha afegit.
Tot i el bon comportament de l’economia, el secretari general de l’entitat ha lamentat que al desembre baixen tant l’afiliació mitjana com l’afiliació a darrer dia de mes, “registrant les pitjors dades en els darrers anys i afectant especialment sectors com l’hostaleria”. Aquest fet corrobora el progressiu alentiment en el ritme de millora que, tot i ser millor que el del 2023, és molt menor que el del conjunt de l’Estat.
Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot apuntant que hi ha 192.654 dones en situació d’atur i 142.541 homes. D’altra banda, ha destacat que el comportament de l’atur en les persones joves és més favorable que en el conjunt de la població en termes intermensuals, però pitjor en termes interanuals, amb 20.604 menors de 25 anys en situació d’atur.
En relació amb la permanència a l’atur, Miró ha explicat que 304.768 aturats del mes de novembre encara ho són al desembre, amb una taxa de permanència del 91,7%, que arriba fins al 94,3% en el cas de les persones majors de 45 anys. Seguidament, ha dit que la durada mitjana de la demanda s’ha situat en 10,2 mesos, xifra que continua sent molt elevada mentre existeixen llocs de treball vacants a les empreses.
Sobre l’atur de llarga durada, ha lamentat que gairebé la meitat de persones en situació atur porta més d’un any sense feina, concretament el 49,3%, i ha indicat que, d’aquestes, el 75% tenen més de 45 anys. A més, ha comentat que la taxa de sortida és del 8,3% mentre que la de sortida per col·locació és del 4,7%, que juntament amb la de desembre 2023 són les més baixes de la dècada. En aquest sentit, ha lamentat que de les 27.764 sortides de l’atur , només 15.468 han estat per col·locació. “Veiem variables com l’edat i el nivell formatiu que incideixen en la durada de l’atur”, ha assegurat abans de recordar que les persones amb estudis superiors tenen una taxa de sortida per col·locació del 7,1%, mentre que les que disposen d’estudis primaris és del 3,3%.
Finalment, ha destacat el desequilibri entre la inversió destinada a les prestacions de cobertura a les persones en situació d’atur i la destinada a les polítiques d’ocupació: “A Catalunya s’hi han destinat el 2024 428 milions a polítiques actives d’ocupació, respecte la inversió de 3.670 milions en prestacions i subsidis d’atur”. Per aquest motiu, ha demanat reforçar aquells serveis que facilitin un ajuts entre la demanda empresarial i l’oferta formativa, amb l’objectiu de facilitar la reincorporació al mercat de treball de les persones en situació d’atur.