
06/05/2025
Josep Ginesta: “L’increment de l’afiliació no s’està traslladant com caldria a la reducció de l’atur”
Pimec explica aquest desajust de les dades per la cronificació de persones en situació d’atur i anomalies estadístiques, com el fet que els fixes-discontinus no computin a l’atur registrat
L’entitat destaca que es tracta del pitjor mes d’abril dels darrers 10 anys en termes de reducció de l’atur, en un context de dinamisme i expansió econòmica i creixement d’afiliació
Barcelona, 6 de maig del 2025. “El bon comportament en termes d’afiliació, la qual s’ha incrementat en 37.403 persones fins als 3,8 milions a Catalunya, no s’està traslladant a la reducció de l’atur, que només s’ha reduït en 6.048 persones”. Així ho ha dit al llarg d’una roda de premsa el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, en relació amb l’atur registrat a Catalunya el mes d’abril, que se situa en un total de 325.717 persones aturades. “Tenim un atur molt alt per al dinamisme econòmic i la situació de fase expansiva de la nostra economia. De fet, es tracta del pitjor mes d’abril dels darrers 10 anys en termes de reducció de l’atur”, ha manifestat abans de lamentar que el nostre mercat de treball “no funciona amb l’eficiència i l’eficàcia que caldria”.
Després de fer una anàlisi profunda de les dades, Josep Ginesta ha destacat que, tot i la incertesa econòmica global actual, el nostre mercat treball genera llocs de treball, fet pel qual considera que “cal valorar quin objectiu tenen les polítiques d’ocupació, tant les polítiques d’activació com les prestacions”, en referència a la millora positiva de les prestacions d’atur que no es veu també acompanyada per la millora de les polítiques actives. En aquest sentit, creu que aquestes han d’anar acompanyades de mesures per lluitar contra la cronificació de l’atur, element que explica el desajust de les dades exposades anteriorment, juntament amb anomalies estadístiques, com el fet que els fixos-discontinus no computin a l’atur registrat.
Sobre les prestacions per desocupació, l’entitat ha constatat que a Catalunya s’han registrat 219.478 beneficiaris amb una despesa total per prestacions que s’ha situat en els 333,41 milions d’euros, un increment del 9,47% respecte del mateix mes de l’any passat, i un increment en la taxa de cobertura en l’àmbit estatal del 53,30% el 2016 o del 59,80% el 2022 fins a l’actual del 76,3%.
Per sectors d’activitat, Ginesta ha explicat una reducció especialment rellevant al sector dels serveis en termes absoluts, fonamentalment al comerç, l’allotjament i els serveis de menjar i beure, “més vinculats a l’activitat turística i l’economia del visitant”. També, ha assenyalat el bon comportament de la indústria, especialment l’alimentària, i -interanualment- una reducció important a la construcció del 7,11%, i en el cas de la indústria, amb bon comportament de la tèxtil i de la confecció.
Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de Pimec, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot apuntant que hi ha 187.438 dones en situació d’atur i 138.279 homes. D’altra banda, ha destacat que el comportament de l’atur en les persones joves és més favorable que en el conjunt de la població en termes intermensuals i interanuals, amb 19.434 menors de 25 anys en situació d’atur.
Sobre els fluxos de l’atur, ha lamentat que 296.422 aturats del mes de març encara ho són a l’abril, xifra que representa una taxa de permanència del 89,3%, arribant al 93,1% en el cas de les persones majors de 45 anys, i una taxa de sortida de col·locació “de tan sols un 6,5%, molt per sota del què correspondria tenint en compte el comportament de l’afiliació i de l’economia”.
També, ha comentat que es mostren diferències importants segons el nivell de qualificació professional, amb una taxa de sortida del 5,1% en el cas de persones amb estudis primaris, respecte del 9,2% de les quals disposen d’estudis a nivell superior. Finalment, sobre la permanència a l’atur ha mostrat la seva preocupació per l’atur de llarga durada, del 50,4% (164.053 persones) i amb una mitjana de 10,1 mesos, la segona més alta de la dècada després del període de pandèmia.