El Consell i el Parlament Europeu arriben a un acord per ampliar l’ús d’eines digitals en el dret societari europeu
25/03/2024

El Consell i el Parlament Europeu arriben a un acord per ampliar l’ús d’eines digitals en el dret societari europeu

Reducció de la burocràcia de les empreses transfrontereres
El passat 13 de març, el Consell i Parlament Europeu van arribar a un acord provisional sobre la Directiva destinada a ampliar i augmentar l’ús d’eines i processos digitals en l’àmbit del dret societari COM (2023) 177 final.
La proposta de Directiva té com a objectius facilitar les activitats transfrontereres de les empreses i augmentar la transparència i la confiança en matèria societària, oferint al públic més informació sobre les empreses a escala de la UE, així com reduir la burocràcia per a les empreses transfrontereres.
Per reduir la burocràcia i alleugerar la càrrega administrativa, la norma proposada preveu:
• L’aplicació del principi “un sol cop”: de manera que les empreses només hagin de presentar una vegada la informació en crear una sucursal o una empresa en un altre estat membre.
• Un certificat de societat de la UE: amb un conjunt d’informació sobre les empreses, que estarà disponible en totes les llengües de la UE.
• Un model estàndard multilingüe de poder de representació digital a la UE que autoritzi una persona a representar l’empresa en un altre estat membre.
• La supressió de tràmits com la necessitat d’una postil·la o de traduccions jurades de documents de l’empresa.
D’altra banda, per a garantir una millor transparència i confiança en les empreses transfrontereres, la norma proposada pretén:
• Assegurar que s’ofereixi al públic informació rellevant sobre les empreses a escala de la UE, així com facilitar la seva cerca a través del sistema BRIS (Business Registers Interconnection System).
• Garantir que les dades de les societats en els registres mercantils siguin exactes, fidedignes i actualitzades mitjançant controls de la informació societària.
Pròxims passos: la proposta acordada entre les dues institucions es debatrà durant les properes setmanes tant al Parlament com al Consell i es procedirà a la votació definitiva. Un cop aprovades, els estats membres disposaran d’un termini de dos anys per transposar-la al seu ordenament jurídic nacional.
Més informació: ggil@pimec.org
Compartir:

linkedin share button

Avís important

Per raons de manteniment de la web, en aquests moments no és possible realitzar la identificació o registre d'usuaris i, per tant, tampoc la inscripció a actes i cursos. Disculpeu les molèsties.