Premis Pimes 2023: Resum

PIMEC distingeix les millors iniciatives empresarials i reivindica davant de més de mil empresaris i empresàries posar l’empresa al centre de les decisions polítiques en l’àmbit econòmic i social

La patronal demana a les autoritats presents que les mipimes estiguin representades amb veu pròpia al diàleg social espanyol, i no equiparar els seus marges amb els de les grans companyies

Barcelona, 27 de juny del 2023. La 36a edició dels Premis Pimes ha distingit les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya l’any 2022, tot coincidint amb el Dia Nacional de l’Empresa a Catalunya i el Dia de les MIPIMEs de les Nacions Unides. En el marc d’una cerimònia al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), la patronal ha organitzat un sopar de caràcter solidari, que un any més destinarà íntegrament els ingressos obtinguts a apadrinar el programa emppersona d’ajut a la segona oportunitat que duu a terme la Fundació PIMEC. 

Al llarg de l’acte, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha dit que l’objectiu de la patronal durant el proper any serà fer del 27-J el dia de referència per totes aquelles “persones que aixequen la persiana cada dia, que saben el que és arriscar el patrimoni per generar llocs de treball, i que lideren les seves empreses a través de la força del seu exemple”.

En relació amb el fet que el Consell de la UE ha adoptat la recomanació de la Comissió Europea sobre el reforç del diàleg social a la UE, ha aprofitat l’ocasió per dirigir-se al futur president del Govern espanyol davant els comicis del 23-J: “Incorpori les mipimes amb una veu pròpia i doni compliment als criteris de representativitat perquè el diàleg social estatal sigui objectiu, proporcional i transparent”.

Així mateix, Cañete ha demanat a les autoritats presents “situar les mipimes i la seva productivitat al centre de les decisions”; i tenir en compte la seva dimensió per no cometre irresponsabilitats com la d’equiparar els seus marges amb els de les grans companyies. A més ha recordat que “en la nostra tasca d’activisme empresarial venim alertant que les mipimes no poden traslladar als preus l’increment dels costos empresarials”.

Finalment, sobre la modificació de la directiva europea sobre morositat ha descartat un pacte de les parts, perquè considera que “la igualtat empresarial entre desiguals és mentida”. A més, ha condemnat les posicions de domini que generen realitats com la del 2008, quan 1 de cada 3 empreses va haver de tancar a causa dels incompliments en els terminis legals de pagaments. “El pròxim 12 de setembre el Consell Europeu presentarà aquesta directiva i esperem que no hi hagi més posicions d’abús i es contemplin sancions a la morositat”, ha conclòs.

A l’inici de l’acte, el president de la Fundació PIMEC, Josep González, ha posat en valor el valor social de l’empresa i ha defensat que una segona oportunitat empresarial és possible, que l’edat aporta coneixements, que cal minimitzar els efectes del burnout, i una revisió profunda del model rural, entre altres qüestions.

A continuació, Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, ha destacat la importància de la capacitat d’establir acords a través de la col·laboració publicoprivada, i ha afegit que l’Ajuntament és conscient que les pimes són les que mouen la nostra economia, que ha de ser competitiva, sostenible i equitativa”.

Seguidament, el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat que les pimes són “un vector essencial de la societat i l’actiu més important de la nostra economia, amb una contribució clau a l’ocupació”, tot explicant que desenvolupen un paper fonamental en el desenvolupament de la nostra competitivitat, la cohesió i l’equilibri territorial.

En el seu discurs, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que a través del diàleg social “aconseguim acords dins un espai on el conjunt de les empreses del país hi participen”. “Teniu el Govern al vostre costat perquè tenim una visió clara de l’economia del futur que ha de tenir Catalunya amb una aposta pel talent, la indústria, la innovació i la sostenibilitat”, s’ha dirigit al públic.

Finalment, la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha dit que “necessitem unes pimes fortes i potents perquè sou el motor del creixement i del benestar”, i ha destacat la seva contribució social amb la creació d’ocupació i el desenvolupament de noves oportunitats arreu del territori.

Premis i Reconeixements de la 36a edició

Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona – Reconeixement a l’Activisme Empresarial per la resiliència demostrada a l’hora de fer front a l’increment de costos de l’energia i els subministraments. Reconeixement a la figura del traspassat president, Antonio Puértolas, per la seva aportació en l’impuls de l’associacionisme.

Càtedra BSM-UPF, Escenaris de Futur del Retail – Reconeixement al Comerç per la seva contribució en l’anàlisi i l’estudi dels reptes del comerç minorista i per la seva tasca a l’hora d’atraure talent per al sector. 

Natulim – Reconeixement PIMEC Joves pel seu projecte innovador, emprenedor i sostenible amb la creació d’un detergent ecològic en format de tires que facilita l’estalvi d’aigua. 

El Rosal – Premi Diplocat a la Projecció Empresarial Catalana per la seva estratègia d’internacionalització a través de la col·laboració publicoprivada amb una projecció a l’exterior dels valors i la cultura catalana.  

Karina Hidalgo Luka’s Bakery i Wilfredo Lovera – Reconeixements CaixaBank Fundació PIMEC a la Segona Oportunitat Empresarial. La Karina ha engegat un negoci propi, un obrador de pastisseria sense gluten, mentre que el Wilfredo ha creat una empresa de repartiment de petita paqueteria.

Arico Forest – Premi Valors al Desenvolupament Sostenible per introduir diversos valors que formen part del seu dia a dia com la conciliació, la formació, o la seguretat i la salut en el treball, entre altres accions de Responsabilitat Social Corporativa.  

Alemany 1879 – Premi a la Qualitat Lingüística Empresarial per tenir present la importància de la llengua i la comunicació a l’hora de vendre els seus productes, tot avançant en l’ús del català i mostrant valors com el respecte pels drets i la diversitat lingüística.   

Bioidenti-Cell – Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria de microempresa  per l’aplicació d’un pla de creixement empresarial que els ha permès augmentar la seva plantilla i les seves vendes, així com impulsar la seva internacionalització.

COHITECH – Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria de petita empresa  pel seu projecte pioner en el desenvolupament i la producció de diferents productes en l’àmbit de la higiene femenina.

Toni Pons – Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria mitjana empresa per haver experimentat una important expansió en els àmbits nacional i internacional, la qual permet que en l’actualitat exportin a un total de 57 països.