Premis Pimes 2022: Resum

PIMEC distingeix les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya el 2021

La patronal demana a les autoritats presents un diàleg sincer que ens permeti arribar a consensos i compromisos i una reforma de l’Administració, per tal que sigui més eficaç i eficient.

Pedro Sánchez destaca que cal fer front al canvi climàtic per equilibrar l’evolució del preu del gas a conseqüència de la guerra, mentre Pere Aragonès defensa una reindustralització, facilitant l’emprenedoria i posant el valor els punts forts de Catalunya.

Barcelona, 27 de juny del 2022. La 35a edició dels Premis Pimes ha distingit avui les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya l’any 2021 en diferents àmbits, tot coincidint amb el Dia Nacional de l’Empresa a Catalunya i el Dia de les MIPIMEs de les Nacions Unides. En el marc d’una cerimònia al Camp Nou, la patronal ha organitzat un sopar de caràcter solidari, que un any més destinarà íntegrament els ingressos obtinguts a apadrinar el programa emppersona d’ajut a la segona oportunitat que duu a terme la Fundació PIMEC. 

A l’inici de l’acte, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha demanat “un diàleg sincer que ens permeti arribar a consensos i compromisos; no tancarem la transició democràtica del nostre país fins que les pimes no estiguin al diàleg social estatal”, ha afegit abans de dirigir-se al públic i a les autoritats assistents per dir que “són necessaris canvis estructurals, tot proposant que la columna vertebral de totes les decisions que es prenguin en l’àmbit polític, empresarial i econòmic es basin en la productivitat”. Seguidament, ha defensat que “no serà possible liderar i portar a terme aquests canvis sense una veritable i profunda reforma de l’administració pública, que s’haurà de dur a terme amb valentia, lideratge i compromís. I sense fer d’aquest debat un debat polític”.   

En el seu discurs, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez ha fet referència als problemes externs que posen en risc la democràcia, com la guerra d’Ucraïna: “Entenc que les pimes estan preocupades per les seves conseqüències; l’evolució del preu del gas té molt a veure amb aquest conflicte, però també hem de fer front al repte climàtic”. A més, considera que “el més important és ser conscients de l’espai al qual pertanyem i caminar cap a un enfortiment de la UE i del seu projecte comú” i ha manifestat que, per molt dures que siguin les crisis, “cal seguir apostant per fer transformacions inclusives, també des de la col·laboració publico-privada”.

Per part seva, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha exclamat que “després de dos anys de pandèmia PIMEC recupera per la porta gran els Premis Pimes, on veiem quin és el batec econòmic del país: les empreses que treballen per crear nous mercats i generar noves oportunitats amb un potencial extraordinari”. “Avui visualitzem referents i, també, valors compartits, amb un compromís amb els reptes socials a Catalunya com a terra d’oportunitats”, ha afirmat. Així mateix, ha reconegut que “cal una reindustralització, facilitant l’emprenedoria i posant el valor els nostres punts forts” i ha conclòs la seva intervenció assenyalant que “les nostres empreses tenen el potencial per liderar un creixement econòmic” i que, per aconseguir-ho, “és imprescindible el compliment de compromisos, com les execucions pressupostàries amb un mecanisme de garanties per millorar qüestions com les infraestructures i l’impuls de projectes estratègics”.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau s’ha mostrat orgullosa que a Barcelona “les pimes són un actiu imprescindible, un motor econòmic clau i una palanca del progrés social”, ja que sostenen l’economia i l’ocupació i representen l’esperit de la Barcelona pròspera i competitiva. A continuació, ha dit que entre tots, entitats socials i governs, “impulsem un model de ciutat per millorar qüestions com la qualitat mediambiental, la igualtat, una ocupació de qualitat o la creació d’start-ups”, enfortint el teixit productiu amb accions sostenibles i respectuoses amb el model de ciutat que necessitem. “No hi ha canvi sense les pimes i els autònoms, sou els agents del canvi sostenible i de futur per fer de Barcelona la millor ciutat per emprendre i crear negocis”, ha matisat.

Reconeixements de la 35a edició

Reconeixement a les Persones Autònomes: Empar Moliner, autònoma, escriptora i periodista. Autora de diferents llibres i relats en català, rep aquest guardó per la seva tasca com a persona autònoma, sent un clar referent de dona emprenedora i un cas d’èxit dins el col·lectiu.

Reconeixement al Comerç: Federació Catalana de Perruqueria i bellesa (FEDCAT). Rep el guardó pel seu esforç i capacitat d’adaptació, ja que tot i les dificultats per accedir a les mesures d’ajut per part de l’Administració Pública amb motiu de la pandèmia, s’ha mantingut resilient com a servei essencial.  

Reconeixement a l’Associacionisme Empresarial: Associació de Professionals de l’Audiovisual de Catalunya (APAC). Rep aquesta distinció pel seu compromís en la millora de la competitivitat del sector en escenaris altament complexos, afrontant una transformació de les relacions laborals i oferint serveis de valor afegit.

Reconeixements MIPIME amb valors: La Vostra Llar Residencial, grup de residències geriàtriques, rep aquest reconeixement per la seva tasca social en un context difícil i per la integració dels ODS en la seva activitat. Papelmatic, empresa familiar que desenvolupa solucions per a la higiene, ha estat premiada per haver estat capaç d’integrar i avançar en un model de sostenibilitat on la Responsabilitat Social Empresarial està esdevenint una eina de gestió estratègica.

Premi Fundació PIMEC a la Segona Oportunitat: BEMYSWIM, pime dedica a la comercialització al detall de peces de bany sostenibles, rep el guardó per crear un projecte empresarial que ha crescut de forma significativa en poc temps, servint d’exemple a d’altres empreses amb obstacles i dificultats. 

Premi PIMEC Joves: INGROUP, grup empresarial conformat per companyies del sector tecnològic dins un projecte d’emprenedoria i de col·laboració público-privada, ha estat reconegut per crear solucions tecnològiques aportant valor afegit mitjançant la innovació, la reducció de costos, la digitalització, entre altres qüestions.

Premi a la Qualitat Lingüística empresarial: TRIOPS. Aquest gimnàs ha estat premiat per la seva aposta decidida per l’ús de la llengua catalana al seu projecte de promoció de l’activitat física i l’estil de vida saludable a través d’una plataforma online.

Premi Diplocat a la Projecció Empresarial Catalana: YERSE. Empresa familiar del sector tèxtil amb un compromís de responsabilitat amb l’entorn social i natural. Rep el guardó per la seva capacitat d’innovar sense perdre els seus referents i els seus valors d’empresa.

Premi a la MIPIME més competitiva – Categoria Microempresa: MŪN FERMENTS. Es dedica a l’elaboració artesanal de te fermentat kombutxa i, tot i la crisi, la demanda dels seus productes ha augmentat. Ha estat premiada per la seva capacitat de desenvolupar la seva competitivitat i productivitat en moments de crisi global.

Premi a la MIPIME més competitiva – Categoria Petita Empresa: SORBOS. Dedicada a l’elaboració de palletes comestibles i biodegradables amb el propòsit d’erradicar les de plàstic d’un sol ús, rep el guardó pel creixement que ha experimentat i per la seva aposta a l’hora de reduir aquest tipus de residus.

Premi a la MIPIME més competitiva – Categoria Mitjana empresa: IBERSPA, dedicada al disseny i fabricació d’spas, ha fet front a les conseqüències d’un incendi el 2019, incrementat la producció, obrint nous segments de mercat i començant a exportar. El premi reconeix l’exitosa gestió d’aquesta crisi en plena pandèmia.